Vegetarianer väger mindre
Övervikt och fetma är betydligt mindre vanlig bland kvinnor som betecknar sig själva som vegetarianer eller halvvegetarianer än bland dem som säger sig vara allätare.
— Våra resultat talar för att rådet att konsumera mer grönsaker och mindre köttprodukter kan hjälpa till att hålla vikten under kontroll, säger professor Alicja Wolk vid enheten för nutritionsepidmiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.
I studien har forskarna bearbetat uppgifter om bland annat matvanor och vikt och längd, som kvinnorna lämnade när de besvarade en omfattande kost- och livsstilsenkät.
Av de drygt 55 000 kvinnorna betecknade den stora majoriteten sig själva som "allätare". Bara cirka 1 200 uppgav att de var halvvegetarianer, laktovegetarianer eller veganer.
Stick i stäv med atkins
Utifrån längd- och viktuppgifterna beräknade forskarna varje kvinnas så kallade kroppsmasseindex. Ett kroppsmasseindex över 25 innebär övervikt, ett kroppsmasseindex över 30 uttalad fetma.
Av kvinnorna som uppgav att de var laktovegetarianer var 25 procent överviktiga eller feta. Bland halvvegetarianerna och veganerna var andelen med övervikt något högre, 29 procent.
Allra vanligast var övervikt och fetma bland "allätarna". Av dem hade 40 procent ett kroppsmasseindex på mer än 25.
— Dessa skillnader i förekomsten av övervikt och fetma kvarstod i stort sett oförändrade även sedan vi tagit hänsyn till hur kvinnorna verkligen åt utifrån hur de besvarat de detaljerade enkätfrågorna om vilka livsmedel de brukade äta, säger Alicja Wolk.
För kvinnorna som var laktovegetarianer, veganer och halvvegetarianer utgjorde kolhydrater en betydligt större andel av energiintaget än för kvinnorna som var allätare. Dessa resultat tycks gå stick i stäv med en del populära bantningsråd, till exempel den så kallade Atkinsdieten, enligt vilken det är i första hand intaget av kolhydrater som bör minskas.
— Det är viktigt att skilja mellan olika typer av kolhydrater när man väljer kost. Vår studie talar för att en kost med hög halt kolhydrater inte behöver vara kopplad till fetma om kolhydraterna kommer från fiberrika livsmedel som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, säger Alicja Wolk.
Resultaten av studien publicerades i det senaste numret av The American Journal of Clinical Nutrition.
Fotnot: Veganer konsumerar enbart frukt och grönsaker. Laktovegetarianer kost omfattar utöver frukt och grönt även mjölkprodukter. Halvvegetarianer äter främst en laktovegetarisk kost, men ibland även fisk och ägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!