Veden håller nere energikostnaderna

För motionen, pengarna eller miljöns skull. Allt fler hushåll värmer i dag upp sina hus med hjälp av ved. Men familjen Holm i Almunge gör det mest för den behagliga värmens skull.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-08-13 00:01
På Bläsvägen i Almunge värms fem av de sex husen på gatan upp med hjälp av vedeldning. Den här varma sommardagen då temperaturen i skuggan börjat leta sig upp mot 25-gradersstrecket känns vedeldning emellertid väldigt avlägset. Men på tork utanför familjen Holms vita tegelvilla ligger den kommande vinterns förråd av björkved redan kluven och klar i prydliga högar.
- Björkved är överlägset det bästa att elda med. Det är lättantändligt och brinner längst, säger Janne Holm som är byggnadsarbetare och därmed van vid de redskap - klyvmaskiner, yxor och sågar som ett vedeldande hushåll kräver.

Familjen Holm kompletterar vedeldningen med elvärme som värmer upp huset till en viss temperatur innan det blir för kallt utomhus och vedeldningen behövs som komplement, vilket vanligtvis infaller i september fram till april.
På det sättet gör familjen Holm, med det 220 kvadratmeter stora huset, av med ungefär fem kubikmeter ved varje år och sparar därmed cirka 10 000 kronor i energikostnader.
- Främst eldar vi för att vi uppskattar den värme som vedeldning sprider i huset. När det är kallt ute på vintern är det underbart att kunna komma in till 22-gradig värme, säger Janne och drömmer sig bort med blicken.
Hans fru, Susanne och sonen Max är minst lika lyriska över vedeldningens verkan.
- Värmen i huset blir en helt annan, den är behaglig och mysig, säger Susanne.

De femton kubikmeter ved som just nu ligger på tork i familjens trädgård blev klar under våren och ska nu helst torka ett par år för att bli perfekt för eldning. Familjen köper stockar som de sedan hjälps åt att klyva, stapla och bära in i huset. Jannes pappa hjälper också gärna till att fylla familjens vedbod.
- Det här kommer troligen att räcka ett par vintrar, men det beror på hur kallt det blir, säger Susanne och pekar på vedstaplarna.

Ingen i familjen ser arbetet med veden som något speciellt arbetsamt eller tidskrävande. Tvärtom. Susanne, som arbetar som skolmatsalsbiträde och arbetar inomhus hela dagarna, uppskattar att komma utomhus på eftermiddagarna. Men det är Janne som tar det största ansvaret för veden. Statistiken från artikeln intill, att männen utför 85 procent av arbetet med veden, instämmer båda i.
- Det kan nog stämma i vårt fall. Det blir ju så när man jobbar, en tar hand om maten och en om veden och oftast är det jag som står för veden, säger Janne.
- Men det är alla gånger värt det arbete man lägger ned på veden. Det är kul, säger Susanne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!