VD:n har startat nytt hem - trots avtal om att inte konkurrera

Den 48-årige vd:n är redan engagerad i ett nytt hem för psykiskt funktionshindrade, nyöppnade OCD-centret i Kåbo. Trots att han i avtal med Lenagården förbundit sig att inte ägna sig åt konkurrerande verksamhet inom tre år.

Uppsala2004-02-05 00:00
Han köptes i fjol våras ut av den andre delägaren på Lenagården. Som en del i försäljningen skrev vd:n på ett avtal där han förband sig att "vare sig direkt eller indirekt, bedriva eller på annat sätt främja verksamhet som konkurrerar" med den på Lenagården.
Nu äger han själv fastigheten på Norbyvägen i Kåbo. Han och sambon köpte huset för fyra miljoner kronor i augusti förra året. Sambon är den som ansökte om bygglov för att bygga om huset till behandlingshem. Det är också hon som står som hyresvärd gentemot OCD-centret.

Samma föreståndare
Föreståndaren är densamma som arbetade åt 48-åringen på Lenagården. Hon är också delägare i företaget OCD-centret. Den andre delägaren är advokaten som är ombud för mannen i tvisten med Lenagården.
Och de båda behandlingshemmen konkurrerar också med varandra om patienterna i Uppsala. Båda inriktar sig på personer med tvångssyndrom, även om Lenagården också har en vidare krets av patienter för vård och boende. OCD-centret har åtta vårdplatser.

Länsstyrelsen sade okej
Länsstyrelsen hade ingenting formellt att invända då föreståndaren Bodil Olsson som ansvarig i december fick tillstånd att bedriva verksamheten i Kåbo.
— Om det finns någon persontvist i det här gäller det inte mig. Jag tänker inte tvista med någon, säger hon.
Hon anser heller inte att OCD-centret kopierat verksamheten på Lenagården.
— Nej, det är mer komplicerat än så. Vi har helt unika specialister och riktar enbart in oss på patienter med tvångssyndrom. Det finns stora skillnader mellan hemmen.
48-åringens sambo säger också att hennes roll i OCD-centret inskränker sig till att hyra ut huset till bolaget.
Och advokat Stefan Häge, Kriströms advokatbyrå i Stockholm, går alltså in som delägare, och även som suppleant i styrelsen, i Kåbo under pågående tvist mellan hans klient och dennes förra partner. Häge menar dock att delägarskapet är tillfälligt.
— Så fort bolaget haft ett styrelsemöte går aktierna över till den andre ägaren. Jag har fått dem som pant, säger han.
Han säger att han startar ett 40-tal bolag varje år, att det är en affärsidé som blivit allt vanligare bland jurister, att ta betalt för sköta de juridiska angelägenheter till en början. Ibland har advokaten kvar en aktiepost i bolaget i utbyte mot juridisk rådgivning.
— Men det har inte varit aktuellt i det här fallet, säger han.

Kan gå till skiljedom
Om parterna hamnar i tvist om avtalet, om till exempel Lenagården anser att vd:n brutit mot konkurrensklausulen ovan, avgörs ärendet av skiljenämnden i Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut. En skiljeman kan där döma en part till skadestånd utifrån den andra partens yrkande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om