Växande Uppsalaföretag satsar globalt
Åmic är redo för marknaden. Med en ny metod för hjärtdiagnos hoppas nyrekryterade vd:n Lars Gunneflo kunna ta de första kunderna i Norden om ett drygt år. Kort därefter väntar EU och USA. Cirka 100 miljoner behövs för lanseringen.
Lars Gunneflo, ny vd för Åmic.
Foto: Staffan Claesson
Tio minuters väntan
I stället för att vänta en vecka får patient svar på tio minuter. Det underlättar behandlingen och sparar tid. Antalet läkarbesök blir färre när man direkt kan sätta in behandling och följa upp hur den går. Det hela ligger nära patienten, säger Lars Gunneflo.
Åmic är ett av flera företag i Uppsala som utvecklar instrument och metoder för diagnostik med mikroteknologi som grund. Tidigare har Åmic samarbetat med företag som Gyros, Biacore och Pyrosequencing.
- Nu är vårt eget system snart färdigt för lansering. Det är robust och enkelt. Jag ska nu stegvis ta det till den globala marknaden, säger Lars Gunneflo.
Handplockad av storägaren
Han har handplockats av storägaren Investor Growth Capital för uppgiften. Efter över 20 år inom olika svenska och utländska läkemedelsföretag, senast som vd för Pfizers svenska marknadsbolag, har Lars Gunneflo den erfarenhet som krävs.
Planen är att vi ska börja sälja Forecast i Norden under första halvåret 2008. Kort därefter inom några viktiga EU-länder och sedan i USA, säger han.
UNT: Hur mycket pengar behöver ni för det?
- Cirka 100 miljoner kronor. Men det kommer våra ägare att skjuta till. Nästa steg blir att anpassa metoden för diagnos av sjukdomar som exempelvis diabetes och olika sköldkörtelproblem.
UNT: Hur stor är marknaden?
- Vi bedömer att patientnära hjärtdiagnoser har ett värde på cirka 200 miljoner dollar. För andra sjukdomar mellan 4-5 miljarder dollar. Vi är inte ensamma på marknaden men vi har en konkurrenskraftig produkt.
Produktionen ska mångdubblas
Under tiden fram till lanseringen ska alla tillstånd som krävs för att sälja Forecast göras klara. Parallellt kommer produktionen att skalas upp så att Åmic kan möta en ökad efterfrågan. I dag har bolaget möjlighet att producera 8 000 plastchips i månaden. Det måste öka till några miljoner.
Det klarar vi i befintliga lokaler här i Uppsala. Beroende på hur lanseringen går så kan produktionen flyttas till större lokaler där möjligheterna är bättre, säger Gunneflo.
Satsningen syns redan i bolagets anställningsstatistik. Förra året arbetade 26 personer på Åmic. I dag är de 35. Under 2007 räknar Lars Gunneflo med att Åmic får 50 anställda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!