Med sig till besöket på Försäkringskassans kontor på Dragarbrunnsgatan hade hon de färska siffrorna över sjuktalen som ökar i hela landet. Trenden har observerats sedan 2010. Det är den ökande psykiska ohälsan som är vanligaste orsak till sjukskrivning.
Varför sker ökningen sedan 2010?
– Vi kan inte förklara hela förändringen, men högre krav i arbetslivet kan vara en förklaring, en annan kan vara att sjuktalen brukar öka i högkonjunktur.
Sjukpenningdagarna ligger på i genomsnitt tio i dag, men kan hamna på 13 dagar år 2020. Redan i dag har Sverige en hög siffra, tycker generaldirektören och jämför med Europa där genomsnittet ligger på sex dagar.
– Utvecklingen är en viktig samhällsfråga och det är stora ekonomiska kostnader förknippade med den.
Försäkringskassan ser att utgifterna för sjukpenningen ökat med nästan 16 miljarder kronor sedan 2010. Fram till år 2016 beräknas de öka med ytterligare 4,5 miljarder.
Regeringen har målet att sjukpenningtalet ska ligga på nio dagar i slutet av 2020. Men för att nå det målet krävs det att ökningen i inflödet till sjukförsäkringen bryts och börjar minska, menar Försäkringskassan.
Ann-Marie Begler säger att mycket ansvar ligger hos arbetsgivaren att i tid upptäcka ohälsa och hjälpa den som mår dåligt.
– Det är arbetsplatsen som har störst möjligheter att se om något inte är bra. Det är där man kan ha ett förebyggande arbete, men det finns mycket kvar att göra på många arbetsplatser.
Mycket ansvar ligger också på de sjukskrivande läkarna. Den som bryter armen kan vara tillbaka på jobbet dagen efter, beroende på yrke. Det behöver inte alltid leda till en längre tids sjukskrivning, resonerar hon.
Är läkare för generösa med sjukintygen?
– Läkare måste bli bättre på att bedöma om en person är arbetsför eller inte utifrån det aktuella yrket. Det är den bedömningen som många gånger saknas när Försäkringskassan får intyget, om personen kan jobba med det yrke han eller hon har.
Att somliga läkare inte vill ta på sig det arbetet kan bero på den tid som en sådan utredning kräver. Ann-Marie Begler är dock noga med att påpeka att det hör till läkarens uppgift att bedöma arbetsförmågan.
– Det kommer in redan i grundutbildningen att bedömningen av arbetsförmågan är ett uppdrag för sjukskrivande läkare.