Vattnet snart normalt igen

Lukt och smak på Uppsalas vatten har under helgen börjat återgå till det normala. Det är bedömningen Bertil Lustig, chef för Uppsala Vattens va-avdelning gör.

Bäcklösa vatten
verk, aktivt kolfilter.

Bäcklösa vatten verk, aktivt kolfilter.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-05-04 18:24

Det var i onsdags förra veckan som en storm av klagomål kom på kranvattnet i olika stadsdelar framför allt i Uppsalas södra delar. Vattnet hade en stark klorlukt och smakade illa enligt många av dem som klagade.

För Uppsala Vatten kom klagomålen som en överraskning. Där hade man helt enligt tidigare rutiner höjt kloreringen av dricksvattnet därför att ett nytt processteg införts i behandlingen av vattnet vid Bäcklösa vattenverk i södra Uppsala.

– Grundvattnet från brunnarna i Stadsträdgården har varit avstängt sedan 2012 då det upptäcktes att det fanns rester av perfluorerade ämnen, bland annat PFOS, i vattnet. I det nya processteget renas Stadsträdgårdsvattnet genom ett filter med aktivt kol, säger Bertil Lustig.

Efter reningen i kolfiltret blandas vattnet från Stadsträdgården med vattnet från grundvattentäkten i Sunnersta innan det går ut i ledningarna. Höjningen av klorhalten i vattnet sker efter att de två vattenflödena blandats.

– Kloret tillsätts som en rutinåtgärd för att vattnet ska vara mikrobiologiskt säkert även efter det nya processteget, säger Bertil Lustig.

Enligt honom är klorhalten i Uppsalas vatten generellt låg, 0,1 milligram per liter vatten att jämföra med den tillåtna halten 0,4 milligram per liter vatten.

– Den höjning vi gjorde var till 0,15 milligram per liter, alltså fortfarande långt under gränsvärdet, men uppenbarligen ändå så stor att många reagerade starkt emot den.

Under måndagen påbörjades sänkningen av klorhalten i vattnet och stegvis sänks det till normalvärdet 0,1 milligram per liter igen under måndagsdygnet. När kolfiltret måste bytas för att ha kvar reningseffekten, kommer klorhalten återigen att behöva höjas:

– Men vi måste hitta en bättre balans i höjningen, och också gå ut med information inför filterbyte och klorhöjning så att våra abonnenter är medvetna om vad som kommer att ske, varför det sker, och hur länge det kan komma att märkas en påverkan på vattnet, säger Bertil Lustig.

Filtret med aktivt kol räknar Uppsala Vatten med att behöva byta två gånger per år. Det aktiva kolet som mättats med PFOS-föroreningar skickas då till destruktion, eller till företag som kan reaktivera dem. Reaktivering innebär att kolet renas i hög värme och sedan kan användas igen.

Bertil Lustig poängterar att kloreringen efter nya processteg i hanteringen av vattnet görs i förebyggande syfte som standard i alla vattenverk. Inga prover har visat att det finns eller funnits mikrobiologiska risker med Uppsalas vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om