Vattnet försvann från fallet – här är orsaken

Vattennivåerna i Fyrisån är ofta låga under sommarmånaderna. Men förra veckan var nivåerna till och med lägre än vad de brukar vara. Anledningen stavas pump och väder.

Såhär såg det ut vid fallet på måndagseftermiddagen.

Såhär såg det ut vid fallet på måndagseftermiddagen.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2020-08-11 19:31

Uppmärksamma förbipasserande kunde förra veckan notera att vattennivåerna var lägre än de brukar vara i Fyrisån. Det berodde dels på att en pump vid sjön Tämnaren stängts av förra veckan. Pumpen slås på och stängs av beroende på en mängd faktorer, exempelvis hur stort behovet av dricksvatten är och hur höga vattennivåerna är i Fyrisån och Tämnaren.

Men pumpen är inte ensamt ansvarig för det grunda vattnet. Även naturen, med solen i spetsen, har nämligen sin roll att spela.

– Vi hade en snöfattig vinter, vilket gjorde att nivån var lägre än den brukar redan på senvåren. Sedan dess har det klingat av under sommaren. Växtligheten som kommer med värmen suger också upp vattnet, säger Roger Herbert, lektor i hydrologi vid Uppsala universitet.

undefined
Såhär såg det ut vid fallet på måndagseftermiddagen.

 

undefined
...men på tisdagen flödade vattnet som vanligt igen.

De låga vattennivåerna överlag har blivit extra tydliga vid vissa platser, till exempel Kvarnfallet. Men faktum är att nivåerna varit lika låga i stora delar av Fyrisån nerströms från fallet. I samarbete med Uppsala kommun och Uppsala vatten gör mäter hydrologerna regelbundet vattennivåerna i ån. Mätningarna är automatiserade och genomförs varje halvtimme. Årets nivåer är visserligen lägre än vanligt, men tendensen att nivåerna minskar under sommaren är inte unikt för i år.

– Det är så här varje år om vi inte har en väldigt blöt sommar. Islandsfallet, som jag själv tittar extra mycket på, är ofta torrlagd vid den här tidpunkten, säger Roger Herbert.

Låga nivåer kan innebära en rad problem för ekosystemet, till exempel syrebrist, övergödning och förhöjd vattentemperatur. Dessutom kan eventuella föroreningar bli mer problematiska än vanligt eftersom det finns mindre vatten att späda ut utsläppen med.

Varje vår lägger kommunen en metalltröskel vid Islandsfallet för att hålla uppe vattennivån mellan Islandsfallet och Kvarnfallet. Metalltröskeln gör att vattennivån höjs med 20 centimeter. Tröskeln tas bort under hösten när nederbörden ofta ökar och temperaturen sjunker. Det går att tillfälligt påverka vattennivån med vattenreglering uppströms, till exempel vid Ulva kvarn, men i övrigt finns det inte särskilt många åtgärder att ta till för att balansera vattennivåerna. 

– Eftersom nivåerna är så beroende av vädret finns det inte så mycket mer man kan göra, säger Roger Herbert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!