Sydöstra staden
Kommunen har efter samrådet gjort ett reviderat förslag för de sydöstra stadsdelarna som varit ut på en ny remissomgång. Länsstyrelsens granskningsyttrande visar att svåra mijöprövningar återstår innan kommunen kan få grönt ljus för planerna. På några punkter säger länsstyrelsen klart nej till förslaget.
Liksom i flera andra områden är vattnet en knäckfråga för planerna i de sydöstra stadsdelarna. Svårigheterna är här dock av ett litet annat slag än i till exempel Ulleråker.
Här är det största problemet att våtmarkerna i Lunsen inte får påverkas. Det gör att länsstyrelsen säger definitivt nej till bebyggelse i de vattentrösklar som håller kvar vattnet i Lunsen. Det innebär i sin tur att det krävs större buffertområden mot naturreservatet än vad kommunen hittills planerat för.
– Eftersom hela ekosystemet är beroende av vattnet i Lunsen är det viktigt att åtgärderna inte blir avvattnande. Det finns naturliga trösklar och man måste bibehålla dem, säger Annika Israelsson, enhetschef på plan- och bostadsenheten på länsstyrelsen.
Den andra punkten där länsstyrelsen bestämt sätter ner foten handlar om hur Ärna påverkas. För att flygverksamheten inte ska påverkas negativt får man inte bygga högre hus än 20 meter, motsvarande 4–5 våningar, i områden utanför sammanhållen bebyggelse. Det utgår i sin tur från Lantmäteriets kartor. Här blir det ett slags moment 22-situation när nya bostadsområden planeras. När ett antal av husen har byggts är det en sammanhållen bebyggelse.
– Det handlar om att man inte får äventyra förutsättningarna för Ärna, säger Annika Israelsson.
Den politiska uppgörelsen som innebär att bron över Fyrisån i höjd med Ultuna kan öppnas för fossilfri biltrafik kan också stöta på patrull. Naturvårdsverket skriver i sitt yttrande att deras tidigare ställningstagande om att bron går att förena med miljöhänsynen inte längre gäller när kommunen tänkt sig att även bilar ska köra över bron. Det kan "medföra påtaglig skada" på riksintresset, skriver Naturvårdsverket.
Yttrandena från både privatpersoner och myndigheter och organisationer ska nu sammanställas av kommunen innan ett slutligt förslag ska upp i fullmäktige för beslut. Hur vattenfrågorna ska hanteras är något som diskuteras, säger man.
Rent formellt är det i ett senare skede, när detaljplanerna ska antas, som länsstyrelsen har rätt att säga nej när riksintressen hotas.