Vattenfallskund? Du kan få tillbaka tusenlappar

Vattenfall Sveanät krävs på 236 miljoner kronor för att ha tagit ut oskäliga elnätsavgifter under 2003. För en normal Uppsalavilla betyder det över 4 000 kronor, för en lägenhet 700—800 kronor.

Uppsala2006-02-13 16:24
Energimarknadsinspektionen, en del av Statens energimyndighet i Eskilstuna, har räknat på vad som är skäliga nättariffer i en monopolsituation. Kunderna kan välja elleverantörer men inte elnät.
- Vi utgår från kostnaderna för ett standardnät och räknar också med att nätbolaget gör en viss vinst. För de bolag som avviker mycket från modellen gör vi en fördjupad studie, säger Håkan Heden, chef för Energimarknadsinspektionen.
I den fördjupade studien tar man hänsyn till de speciella förhållanden som råder i området. Vattenfall Sveanät täcker Uppland, vissa förortskommuner till Stockholm samt delar av Västmanland, Södermanland och Dalarna.

450 000 kunder berörs
— Vattenfall hävdar att regionen innehåller mer skärgård, fler arkeologiska lämningar och mer åska än i en standardmodell, säger Håkan Heden.
Trots detta anser myndigheten att Vattenfall bör betala tillbaka 15 procent av nätavgifterna för 2003. Tarifferna är för höga i förhållande till hur nätet sköts. Bland annat har Vattenfall Sveanät betydligt fler och längre avbrott än genomsnittet, enligt Energimarknadsinspektionen.
Nästan 450 000 kunder i 34 kommuner berörs. Totalt krävs Vattenfall på 236,4 miljoner kronor som ska betalas tillbaka till kunderna.
— För en lägenhet i Uppsala som förbrukar 2 000 kilowattimmar betyder det 767 kronor, för en normalvilla cirka 4 200, säger Håkan Heden.

Vattenfall överklagar
Granskningen av 2003 års tariffer är snart avslutad, men ännu återstår exempelvis Björklinge Energi. Alla nätbolag som fått återbetalningskrav på sig hittills, det handlar totalt om 433 miljoner kronor, har överklagat beslutet.
Vattenfall beslutade på måndagen också att överklaga beslutet. Göran Lundgren, chef för Vattenfall distribution, kallar inspektionens beräkningar för en skrivbordsprodukt.
— Det är lätt att sitta och tänka ut vad allt kostar, men det har ingenting med verkligheten att göra. Inga elbolag tjänar pengar på sitt nät i dag.
— Vi har lagt ned mycket jobb på att visa vilka kostnader vi haft, speciellt för nätet i skärgården. Man har lyssnat på oss, men sedan bara viftat bort vad vi säger.

Varnar för fler avbrott
Han ger inspektionen rätt på en punkt. Vattenfall Sveanät hade förhållandevis många och långa elavbrott under 2003.
— Så var det. Och det kan man väl tänka sig en viss reduktion för.
15 procent lägre nätavgifter skulle innebära betydligt färre investeringar i näten framöver, och därmed kanske ännu fler avbrott, säger han.
— Det finns ju en motsägelse i det, att man dels höjer kraven på driftsäkerhet samtidigt som man vill att vi ska sänka priserna, säger Göran Lundgren.
Länsrätten får nu ta ställning till Energimarknadsinspektionens krav. Vid nya överklaganden i sin tur kammarrätten och slutligen regeringsrätten. Det kan alltså komma att ta tid innan hushållen får sina eventuella återbetalningar.
Sedan följer också granskningen av 2004 års avgifter. Där har inspektionen beslutat om en fördjupad granskning av ett 50-tal nätbolag. På grund av prishöjningar väntas det komma ännu högre krav för det året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om