Vattenfalls koncernchef försvarar höjda fjärrvärmepriser

Vattenfalls koncernchef Lars Josefsson anser att protesterna mot höga fjärrvärmepriser i Uppsala beror på dålig information. Inte på ekonomi.

Uppsala2004-04-29 00:00
— Vi måste bli bättre på att förklara vad vi gör, säger han och hoppas att ökade vinster ska leda till prissänkningar.
Stödet för kärnkraften tror han kommer att öka än mer.
Vattenfall redovisar en rekordvinst på sju miljarder kronor för första kvartalet i år. Samtidigt har bolagets fjärrvärmekunder i Uppsala fått en prishöjning på sex procent från årsskiftet. Sedan Vattenfall tog över fjärrvärmen för tre år sedan har priserna höjts med över 30 procent.

Försvarade prishöjningarna
Lars Josefsson försvarade både vinst- och prishöjningar under Vattenfalls frukostmöte om energifrågor som hölls i Uppsala på onsdagsmorgonen.
— Vår ambition är att hålla så låga priser som möjligt. Ju högre vinst ett bolag får desto bättre för kunderna. Har vi högre marginaler ger det utrymme för att sänka energipriserna, sade han.
När det ska ske hade han dock inget svar på. Vattenfall är just nu inne i en "tung" investeringsperiod. Alla kunder ska få fjärravlästa elmätare och systemen för hantering av fakturor ska bli bättre. Det ger lägre kostnader, bättre service och på sikt lägre priser.
Att prishöjningarna på fjärrvärme vållat så kraftiga protester i Uppsala ansåg han mer vara en fråga om information än om ekonomi: Vattenfall har varit dåliga på att tala om varför de höjer priserna.

Lever i olika världar
— Fjärrvärmepriset i Uppsala ligger i dag på en genomsnittlig nivå i landet. Ett problem är att vi och våra kunder lever i olika världar. Vi har svårt att förstå varandra. Många anser att vi varit okänsliga. Vi har tagit till oss av kritiken och ska bli bättre så att alla kunder kan fatta egna rationella beslut, sade han.
En kund som står i begrepp att göra det är fastighetsbolaget Akademiska hus. Inom kort väntas bolagets styrelse säga ja till att investera 280 miljoner kronor i en egen fjärrvärmeanläggning. Det blir över 30 procent billigare än att köpa av Vattenfall.

Märkligt och konstigt
Lars Josefsson tyckte det var "märkligt" att det blir billigare att bygga en egen anläggning och "konstigt" att inte Vattenfall kan ge ett konkurrenskraftigt pris till en storkonsument som Akademiska hus.
— Men alla måste fatta sina egna beslut, konstaterade han.
När det gäller energiproduktion i stort så tror Lars Josefsson att stödet för kärnkraften fortsätter stärkas, precis som de senaste opinionsundersökningarna visar.
— Andelen som vill ha kärnkraften kvar kommer att accelerera i takt med att debatten om koldioxidutsläppens risker går vidare. En omsvängning är också på gång i Tyskland. Men det är en långsam process, sade han.
Han ville inte spekulera i den svenska kärnkraftens framtid så länge förhandlingarna pågår mellan regeringen och kärnkraftsindustrin om en eventuell stängning av Barsebäck två. Men ansåg att verken går att köra i upp till sextio år.
— Tekniskt och kommersiellt är det fullt möjligt. Men det kräver större investeringar än de vi gör i dag, sade Lars Josefsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om