Vattenfall vill höja taxan för eldragning
Det kan bli mycket dyrare att dra el till fastigheter på landsbygden. Vattenfall vill höja den schablonkostnad som infördes för tre år sedan med nära 30 procent. Stora pengar står på spel. Tiotals miljoner om året, bara för Vattenfall.
Vill höja schablonkostnad
Vattenfall anser dock att schablonen är för låg och vill höja den från 83 till 120 kronor per meter för att dra elledning. En nätstation ska bli över 17 000 kronor dyrare. Det innebär att en villaägare som måste dra 500 meter elledning till sitt hus tvingas betala nära 40 000 kronor mer för ledning och nätstation.
Vattenfall driver sina krav i en rättstvist som pågått sedan 2003. Motpart är en fastighetsägare utanför Sigtuna som tycker att Vattenfall tagit ut för mycket för elanslutningen till hans hus. Vattenfall anser att han ska betala 309 000 kronor. Fastighetsägaren har vunnit tvisten i länsrätten som ansett att Energimyndighetens schablon ska gälla. Det reducerar notan till 184 000.
Vattenfall anser dock att frågan är principiellt viktig och vill ha den prövad i Kammarrätten. Ett ja där betyder stora intäktsökningar för bolaget.
— Det rör sig om tiotals miljoner kronor årligen, bara för oss. Sedan finns det ju många andra nätbolag runt om i landet som är i samma situation som vi. Över tiden handlar det om stora pengar, säger Vattenfall Eldistributions vd Göran Lundgren.
Enligt Vattenfall varierar de verkliga kostnaderna för att anlägga en elledning på landsbygden kraftigt beroende på förutsättningarna. Avgörande för priset är vilken teknik som är möjlig att använda och hur markförhållandena ser ut.
Göran Lundgren är inte negativ till en schablon men vill att den ska vara enklare, tillämpad på ett annat sätt och "mer kostnadsriktig".
— Samtidigt vill vi veta hur vi ska tillämpa den princip som Energimyndigheten nu har slagit fast. I dag befinner vi oss i ett mellanläge, säger han.
Går Kammarrätten på Vattenfalls linje kommer Energimyndigheten att ändra sin schablon i enlighet med domslutet.
För fastighetsägaren i Sigtuna innebär det en kostnadsökning på över 100 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!