Vattenfall vill göra mer kyla - mycket värme till spillo
Vattenfall vill släppa ut spillvärme motsvarande årsbehovet för 6 000 småhus för att öka produktionen av fjärrkyla i Uppsala. Miljökontoret säger nej. Det ger onödiga miljöutsläpp från sopförbränningen.
Kan utnyttjas bättre
— Vattenfall får betalt av kommunerna för att bränna deras sopor samtidigt som man kan ta betalt för kylan. Vi anser att man måste kunna utnyttja energin bättre. Inte bara släppa ut den, säger miljöpartisten Terence Hongslo i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Miljökontoret har utrett frågan och kommit fram till att produktionen av kyla kommer att ge onödiga utsläpp av miljöskadliga ämnen som tungmetaller till luft och vatten.
— Det här är föroreningar som sprids över ett stort område i regionen runt Uppsala. Det handlar om små mängder och Vattenfall håller sig inom gränsvärdena. Men det känns ändå bekymmersamt, säger miljöinspektör Bernt Forsberg.
Inte första tvisten
Det är inte första gången miljönämnden och Vattenfall tvistar om frågan. För ett par år sedan fick Vattenfall nej av länsstyrelsen när bolaget hävdade att produktionen av fjärrkyla bara handlade om en "mindre förändring" som inte var tillståndspliktig. Nu försöker Vattenfall igen i Miljödomstolen. Samtidigt har den beräknade mängden värme som ska släppas ut ökats från 60 till 120 gigawattimmar. Det motsvara det årliga energibehovet för 6000 småhus.
Nämnden kräver att miljödomstolen bara ger Vattenfall tillstånd till 2009 om bolaget tänker släppa ut så stora mängder spillvärme. Nämnden vill också kunna påverka processen vidare om det visar sig att bolaget hävdar att mycket lite av värmen kan tas om hand.
— Vattenfall gör det för lätt för sig. De tittar bara på sin egen ekonomi. Det går att ta vara på energin bättre om de utnyttjar den bästa tekniken. Vi vill inte ha några utsläpp i onödan, säger Terence Hongslo.
Vattenfall vill också kunna öka förbränningen av miljöfarligt avfall från 10 000 till 30 000 ton om året. Det tycker dock miljökontoret är acceptabelt.
UNT har inte lyckats nå Vattenfall för en kommentar.
FAKTA
Fjärrkyla produceras vid ett 30-tal orter i landet i dag, totalt runt 600 gigawattimmar - 600 miljarder watt. En kraftig utbyggnad väntas i framtiden.
Vattenfall i Uppsala vill i ett första steg producera kyla för industri och andel som finns i omgivningarna till värmeverket i Boländerna. I ett senare skede till gallerior och kontor i stans centrum. Kylan ska transporteras i kulvertar, precis som fjärrvärmen. Det innebär att investeringar i mångmiljonklassen måste göras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!