Vattenfall spränger bort nedfällda träd

En dryg decimeter snö, en riktig vinter och högljudda knallar i Gimo – mycket följde gårdagens busväder, men någon åska i Gimo var det inte tal om. Det var bara Vattenfall som sprängde skog.

Sprängladdningar tas till för att röja skogen på ett säkert sätt efter Alfridas framfart.

Sprängladdningar tas till för att röja skogen på ett säkert sätt efter Alfridas framfart.

Foto: Vattenfall

Uppsala2019-01-10 10:15

Under tisdagens snöfall hörde läsare av sig och undrade om det åskade i norra Uppland. Något som visade sig handla om att Vattenfall spränger skog - som en del i röjningsarbetet efter stormen Alfrida.

Att arbeta i stormfälld skog innebär stora risker. Bortsett från de potentiellt strömförande elledningarna, utgör högar av träd som ligger huller om buller de största riskerna, det berättar Jenny Hakeberg, presstalesperson vid Vattenfall.

– Det är väldigt mycket stormfälld skog i områdena Roslagen och Uppland. Vi jobbar just nu med flera olika metoder för att få bort träden.

Under skogsröjningen efter stormen Alfrida handlar det främst om personal som jobbar med manuella metoder och så kallade skördare. Men när det rör sig om de allra mest riskfyllda ingreppen med stormfällda träd som ligger på ett sådant sätt att man inte vet hur de kommer att falla, eller som spända bågar, får man ta till skarpare metoder.

– Sprängning är ett effektivt och säkert sätt och för att upplösa riktiga härvor av träd. Man sätter en laddning runt träd, går bort på ett säkerhetsavstånd och sedan fjärrutlöser en laddning, säger Jenny Hakeberg.

Under tisdagen hörde boende i Gimo av sig om att de hört åska i samband med ovädret. Men det var alltså bara Vattenfall som sprängde skog?

– Ja, det var det, säger Jenny Hakeberg, och tillägger:

– Vår personal kontrollerar området innan sprängning så ingen befinner sig i närheten. Men som privatperson ska man vara väldigt försiktig i områden med stormfälld skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!