Vattenfall polisanmäls för blyutsläpp i Fyrisån
Vattenfall i Uppsala släppte ut tolv kilo bly i Fyrisån i fjol. Det var fyra kilo för mycket. Vattenreningen vid företagets nya anläggning Block 5 har inte fungerat. Nu polisanmäls Vattenfall av Uppsala kommun för misstänkt miljöbrott.
- Det har blivit hål i strumporna och slam har läckt ut i dagvattnet och vidare ut i Fyrisån, berättar Bernt Forsberg, miljöskyddsinspektör vid miljökontoret.
Vattenfall i Uppsala har tillstånd att släppa ut åtta kilo bly per år, i fjol släppte företaget ut tolv kilo. Vattenfall har utan framgång försökt åtgärda problemet.
- Vattenreningen har inte hållit måttet och därför har Vattenfall inte klarat de gränsvärden som gäller för bly, säger Bernt Forsberg som avser att polisanmäla Vattenfall för misstänkt miljöbrott.
Ansvarsutredning
Polisen får utreda vem som bär ansvaret - Vattenfall som innehar tillståndet eller leverantören som misslyckats med reningstekniken.
- Förmodligen blir det Vattenfall som anmäls eftersom det är vi som har tillståndet. Samtidigt äger vi kontraktsmässigt inte den nya reningsanläggning innan leverantören visat att tekniken håller den prestanda som står i avtalet, säger Hans Sollenberg, produktionschef vid Vattenfall i Uppsala.
Det ska betonas att det endast är vattenreningen vid Block 5 som inte fungerar tillfredsställande. Och det är endast tungmetallen bly som omfattas av polisanmälan. Övriga tungmetaller håller sig inom gränsvärdet.
- Det är väldigt olyckligt att överskrida gränsvärdet för bly och det känns naturligtvis inte bra att bli polisanmäld för en sådan här sak, säger Sollenberg.
För att åtgärda problemet installeras nu en vattenreningsteknik som delvis bygger på samma koncept som används i den gamla anläggningen. Arbetet väntas bli klart i slutet av februari.
Inga planer på att stoppa
Enligt Bernt Forsberg har det aldrig funnits några planer på att stoppa produktionen vid Block 5 på grund av utsläppen. Det anses inte rimligt av flera skäl: Vattenfall skulle inte kunna ta emot avfall för förbränning vilket förmodligen aktualiserar frågan om skadestånd för hundratals miljoner kronor. Dessutom skulle Vattenfall vara tvungen att börja elda med olja eller torv.
Av den anledningen fortgår verksamheten som vanligt och utsläppen till Fyrisån fortsätter ytterligare några veckor.
- Jag kan inte se några direkta miljökonsekvenser på kort sikt. Det strömmar en hel del bly naturligt i Fyrisån, det är bly som kommer från urlakning av jord och mark, säger Bernt Forsberg.
Det hör till bilden att Kungsängsverket i Uppsala släpper ut omkring 20 kilo bly per år i Fyrisån. Naturligt strömmar mellan 150 och 500 kilo bly i Fyrisån årligen.
- Det är naturligtvis olyckligt att Vattenfall släpper ut bly i kretsloppet eftersom det går att rena bort, men det rör sig om låga halter och problemet håller på att åtgärdas, säger Bernt Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!