Vattenfall om fjärrkyla: För dyrt ta hand om spillvärmen

Vattenfall ser mer globalt än regionalt på utbyggnaden av fjärrkyla. Den ersätter el och det är bra för miljön i stort. Att ta reda på spillvärme och minska miljöbelastningen i Uppsala blir för dyrt.

Uppsala2006-03-11 00:00
Som UNT berättade på fredagen har Vattenfall ansökt hos miljödomstolen om att få öka avfallsförbränningen med 100 000 ton per år. Dubbelt mycket sopor som Uppsalas hela befolkning generar varje år. Ökningen görs till största delen för att kunna producera mer fjärrkyla till kontor och industrier i Uppsala. I samband med det kommer stora mängder värme att bli över, energi som Vattenfall planerar att släppa rakt ut i luften. Uppsala kommun är kritisk. Produktionen av kyla kommer att ge onödiga utsläpp av miljöskadliga ämnen som tungmetaller till luft och vatten. Ta reda på spillvärmen, är miljönämndens krav.
Vattenfalls platschef Stefan Persson anser dock att det blir för dyrt.

Inte rimlig kostnad
Produktionen av fjärrkyla ska ske med ångdrivna maskiner som redan finns. När de körs under sommaren så kommer spillvärmen att ha en lägre temperatur än värmen i fjärrvärmenätet.
— Vi ser inte att vi till rimliga kostnader kan värma upp vattnet för att använda det i vårt fjärrvärmenät under sommaren och kommer därför att kyla bort värmen i speciella kyltorn, skriver han i en kommentar.
Stefan Persson vill tona ner de lokala miljöaspekterna. Förbränningen ersätter eldrivna kylmaskiner och på så sätt minskar de globala utsläppen av klimatgaser.

Små lokala utsläpp
— De lokala utsläppen blir små och kommer att rymmas inom våra miljövillkor.
Ambitionen är att kunna erbjuda kunderna fjärrkyla med bra prestanda. För att klara det krävs en "kostnadseffektiv produktionsapparat".
Vattenfall har ansökt om tillstånd för det enligt miljöbalken. Den juridiska processen pågår och bolaget är därför mycket sparsam med kommentarer. Alla krav kommer dock att bemötas under processens gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!