Vattenfall beklagar nedläggning i Storvreta
Vattenfalls eget utvecklingsbolag beklagar nedläggningen av solvärmeprojektet i Storvreta, som beslutats av Vattenfalls värmebolag i Uppsala.
"Beklaglig nedläggning"
Björn Karlsson vid Vattenfall Utveckling anser att nedläggningen är beklaglig. Han konstaterar att de två bolagen i samma koncern har olika roller, men tycker det är besvärande när det ena bolaget driver ett statligt solvärmeprogram, medan det andra lägger ned ett av landets mest uppmärksammade projekt på området.
- Utifrån kan det framstå som oklart vad Vattenfall egentligen vill med solvärmen. Vi hade velat se en fortsättning i Lyckebo, även om det strikt ekonomiskt inte är lönsamt, säger Björn Karlsson.
Han hyser dock en förhoppning om att solfångare en gång ska återkomma till Lyckebofältet. Men det förutsätter en finansiering som gör att energibolag och kunder inte tvingas betala den högre kostnaden, jämfört med konventionella energislag. Det kan behövas en 50-procentig subventionering, anser Björn Karlsson.
"Väl använda pengar"
Lyckeboprojektet byggdes i början av 80-talet. Statliga Byggforskningsrådet, nuvarande Formas, svarade för merparten av kostnaden via ett 18-miljonerslån som senare avskrevs.
Forskningssekreterare Mikael Rantil på Formas anser att pengarna varit väl använda. I synnerhet har den unika lagringen av värmen gett värdefull kunskap, säger han:
— Lyckebo har verifierat olika teoretiska beräkningar av värmeförluster vid lagring. Vi vet nu att lagret fungerar och vi kan med hög träffsäkerhet i framtiden projektera liknande lager.
Mikael Rantil vill däremot inte ha någon synpunkt på nedläggningen av projektet. Inte heller statliga Energimyndigheten, som har i uppdrag att utveckla hållbara energisystem, vill kommentera nedmonteringen av solvärmen i Lyckebo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!