Vattenfall anmäls till Konkurrensverket

Vattenfall Värme i Uppsala anmäls till Konkurrensverket. Ett antal bostadsrättsföreningar anser att energibolagets lågprisavtal med Akademiska Hus och Uppsalahem gynnar stora kunder på de mindres bekostnad.

Uppsala2005-12-01 00:00
Det är bostadsrättsföreningen Ekebyhus som gått samman med ett antal andra bostadsrättsföreningar i Uppsala och begärt att Konkurrensverket griper in mot Vattenfalls prispolitik.
Bakgrunden är det specialavtal om lägre energipriser som Vattenfall tecknade med storkunderna Akademiska Hus och Uppsalahem tidigare i år och med ett antal HSB-föreningar 2004. Akademiska Hus och Uppsalahem hade då långt framskridna planer på att starta fjärrvärmeproduktion i egen regi. Avtalet innebar att utbyggnadsplanerna stoppades.
Vanliga kunder har dock inte kunnat förhandla sig till några prissänkningar.

"Orimligt att vissa gynnas"
"Det konstateras ju allmänt att fjärrvärme ger leverantören en monopolställning. Det är då orimligt att leverantören gynnar vissa kunder eftersom det sker på and­ra kunders bekostnad", skriver Ekebyhus ordförande Lars-Ivar Hising till Konkurrensverket.
Vattenfalls platschef i Uppsala, Stefan Persson, gör dock bedömningen att bolaget agerat inom konkurrens­lagens ram.
­— Vi har haft våra jurister till hjälp när vi utformat avtalen och vi gör bara avsteg från prislistan när förutsättningar finns att spara kostnader som kommer alla kunder till godo. Det har vi inte kunnat förmedla på ett bra sätt. Det har lett till att vissa kunder är missnöjda, säger han.

"Systemet gynnar alla"
Genom att behålla de stora kunderna så kan Vattenfall fortsätta producera en stor volym fjärrvärme. På så sätt fördelas de fasta kostnaderna på fler kunder. Det gynnar alla, enligt Stefan Persson.
UNT: Hur många specialavtal finns det?—þf>
- Sju, varav tre är indu­strikunder.
UNT: Är fler på gång?—þf>
- Eventuellt. Men så länge hanteringen av det här ärendet pågår avvaktar vi med att teckna fler avtal, säger Stefan Persson.
Enligt de beräkningar Ekebyhus gjort så har fjärrvärmepriset höjts mer än tidigare varit känt. Vattenfall har hävdat att höjningen ligger på 37 procent sedan år 2000. Enligt Ekebyhus är den verkliga siffran 46,75 procent.
Stefan Persson bekräftar att höjningarna kan ligga i den nivån för enskilda bostadsrättsföreningar men att en korrekt beräkning, där hänsyn tas till värmebehovet ett normalår, ger en medelprishöjning på under 40 procent för perioden.
Trots det har Vattenfall fått 150 nya kunder under 2005. Det är mer än på flera år.Samtidigt upplever bolaget att konkurrensen från andra energislag ökar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!