Vätskebalansen viktigast i hettan

Vi svenskar är närmast svältfödda på värme. Just därför kan det också vara läge att ta det försiktigt nu när värmeböljan intar landet.

Foto: Maria Westholm

Uppsala2009-06-28 07:05
- Det är många som råkar illa ut och måste komma till sjukhus för vård när temperaturerna stiger, säger Stefan Branth, överläkare inom akutsjukvården på Akademiska sjukhuset.

Han har bland annat arbetat mycket med elitidrottare och där sett hur viktigt det är med vätskebalansen. Varje år ser han patienter som fått problem efter att ha vistats i varma klimat.
- Vi vill kasta oss ut i värmen när det äntligen blir fint väder och vet inte vad det finns för faror med det. Det är viktigt att tänka på att det tar upp till två veckor för kroppen att vänja sig vid varm väderlek, säger han.

Värst är det för äldre och barn. Men även de som är överviktiga eller sjuka på olika sätt, har hjärt- eller lungproblem och äter vissa mediciner, bör ta det extra försiktigt i värmen.
Viktigt att tänka på är förstås att kyla ned sig och dricka ordentligt - men lika viktigt är det att dricka på rätt sätt.
- Att häva i sig flera liter vatten på kort tid hjälper föga, och kan till och med vara skadligt för kroppen. Den tål inte mer än 4-5 deciliter i timmen. Drick lite och ofta, gärna juice eller sportdryck, eller blanda i lite salt och socker i vattnet eftersom kroppen förlorar både vatten och salter när det är varmt.

Han menar att kroppens törst inte räcker som sensor och att det allra vanligaste misstaget många gör är att slarva med just vätskeintaget. De första symtomen på salt- och vätskebrist är trötthet, huvudvärk, torr hud och yrsel. Ibland kan man till och med känna sig förkyld. Lyssnar man inte på kroppens signaler i tid, och förvirring, kräkningar, synrubbningar och diarréer sätter in, kan det vara bråttom.
- Då närmar man sig en värmekollaps, vilket kan vara riktigt farligt. Du tappar blodtryck och riskerar hjärtrytmrubbningar, njursvikt och hjärtstopp. När man börjar känna att man tänker trögt är det definitivt dags att ta ett glas vatten, säger Stefan Branth.

Många kanske törstar efter en kall öl i solen på sommaren, men det avråder han bestämt ifrån.
- Alkohol ska du inte dricka dagtid när det är varmt. Och om du dricker mycket någon kväll, håll dig inomhus dagen efter.
Stefans tips för att undvika värmeslag:
* Blanda i - teskeds salt och en tesked socker, eller en tablett Resorb, i ett stort glas vatten och drick varje timme.
* Håll koll på kisset. Urinen ska vara ljusgul, klar och genomskinlig. Är den halmgul har du druckit på tok för lite.
* Väg dig varje morgon och kväll. Har du gått ned tre kilo på en dag behöver du kompensera med ungefär lika mycket vatten.
* Bär luftiga kläder av bomull
* Sola inte när det är som varmast, mellan klockan 11 och 15.
* Bada! Eller fukta dig med en blöt handduk.
* Håll dig i skuggan eller inomhus med luftkonditionering om du börjar få symtom på vätskebrist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om