Våtmarksmyggan här för att stanna

Trots att vi hunnit in i september är myggorna fortfarande ovanligt många och aktiva. Och än är plågan inte över. De så kallade våtmarks- eller översvämningsmyggorna tål till och med frost.

Uppsala2005-09-10 00:00
Det berättar Jan Lundström, vetenskaplig och teknisk ledare för projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven.
De stickande myggen delas upp i två arter: skogsmyggan och den nu aktuella översvämningsmyggan.
-Skogsmyggan har bara en generation, och den kläcks när det blir tillräckligt varmt på försommaren. Skogsmyggorna brukar vara talrikast runt midsommar. Men eftersom det bara rör sig om en generation så finns det inte många skogsmyggor kvar i juli.
Översvämningsmyggan eller våtmarksmyggan är däremot inte beroende av vårvärme utan av vattentillgång.
Enligt Jan Lundström är våtmarksmyggan mer produktiv än skogsmyggan och ligger bakom den enorma myggtoppen i augusti.
-De lägger sina ägg på fuktig mark, där det senare kan bli översvämning. När översvämningen kommer och vattnet med äggen värms upp startar processen direkt.

Beror på vädret
Hur många våtmarksmyggor som kläckts på sensommaren är helt beroende av vädret.
-Det kan bli allt från inga alls till två tre generationer på en säsong.
Men trots att rapporterna om myggmängder duggat tätt i sommar vill Jan Lundström ändå inte kalla utfallet exceptionellt.
-Vi har inte haft lika mycket mygg i år som 2000 och 2002. Samtidigt har vi haft ett världsrekord i Domta i Enköping, så på sina håll har myggläget ändå varit extremt. På ett sätt har sommaren 2005 varit annorlunda, eftersom översvämningarna i Uppland och vid Nedre Dalälven gynnat våtmarksmyggan.
Våtmarksmyggorna är frosttåliga och Jan Lindström tror att vi måste stå ut med dem ännu en tid.
-När frosten kommer kryper de djupt ner i grästuvorna där frosten inte kommer åt dem. För att de verkligen ska dö måste det vara rejält kallt länge - även på dagarna.

Stora mängder ägg
Enligt Jan Lundström har våtmarksmyggan kommit för att stanna. Den finns nu utbredd över större delen av södra Sverige.
-Den lägger kolossala mängder ägg. Visserligen är den inte ny för i år här i länet, men det var i år som den etablerade sig ordentligt.
Att anlägga moteld mot våtmarksmyggan är svårt. Gäller det en reglerad sjö kan man försöka hålla ytan stabil.
-Men det är svårt och går kanske inte att genomföra vid kraftiga regn.
Och att helt enkelt dika ut våtområden hjälper inte alls. Eftersom myggan är en översvämningsmygga vill den ha tillgång till kortvariga vattensamlingar, och efter skyfall uppstår alltid gropar med vatten. De ägg som lagts i groparna kan överleva i åratal utan vatten, och kläcks så fort groparna fylls med vatten.
-Dessutom behöver vattnet inte bli stående lägne, eftersom larverna fortsätter att utvecklas i leran även om vattnet dunstar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om