Västar och staket ger ökad säkerhet
Nio fall där barn har försvunnit från förskolor i Uppsala kommun har rapporterats sedan början av 2007. Framtida åtgärder kan bli västar till barnen på skolgården och säkrare staket.
Västar är viktiga på förskolan. Här får Tilly Jorling hjälp av Yvonne Gisterå.
Foto: Rolf Hamilton
I veckan försvann en fyraårig pojke och två kompisar till honom från en förskola i Storvreta. Föräldern till pojken säger att han var borta i minst 45 minuter, något som förskolan tillbakavisar.
Christina Christiansson berättar att förskolorna ska rapportera incidenter som när barn försvinner till områdescheferna. Det är en del i kvalitetssäkringen. I rapporterna ingår försvinnanden där barn kommit till rätta efter bara någon minut eller varit borta under en längre stund.
Christina Christiansson tror att förskolorna rapporterar som de ska och att det därmed inte finns något mörkertal att tala om. Enligt Christina Christiansson har kommunens förskolor arbetat mycket med barnsäkerhet. Varje vuxen i personalen har koll på fyra till sex barn. Under utflykter bär barnen väl synliga säkerhetsvästar med namn på förskolan och telefonnumret dit. En del barn har västarna på sig på skolgården, men inte alla.
- Vi kanske måste diskutera om västarna även ska vara på ute på gården, säger hon.
Förskolorna funderar på att se över skicken på staketen. Vissa stängsel och trästaket kan vara relativt lätta för barnen att kravla sig över eller forcera.
Under våren ska alla förskolor göra en uppföljning av barnskyddsronden för att upptäcka eventuella risker.
Antalet barn per årsarbetare i förskolorna i Uppsala kommun har ökat något det senaste året jämfört med året innan. Grundbemanningen i snitt är 6,4 barn per årsarbetare. Det spelar mindre roll i sammanhanget, hävdar Christina Christiansson.
Cecilia Forss, m, ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att det inte är en resursfråga.
- Det har alltid funnits barn som har rymt även under perioder då det har varit mycket personal, säger hon.
Föräldrar och förskolepersonal måste tillsammans lösa problemet. Barn har av någon anledning bestämt sig för att smita, vuxna måste reda ut vad det beror på. Vid utflykter är det viktigt att resursfördelningen för förskolepersonalen ses över.
- Vi strävar efter att förskolepersonalen ska öka nästa år för att det är allmänt bra för barnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!