Väskan full med förbud

Världens dyraste målning, Jackson Pollocks ”Nr. 5”, såldes för några år sen på auktion för i runda slängar en miljard kronor. Dit har den danska konststudenten Nadia Plesner en bit kvar, men med tanke på att kostnaden för hennes egna målningar stiger med € 5000 om dagen så rör hon sig snabbt mot konsthistoriens lägre stegpinnar.

Aron Lund

Aron Lund

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-04-28 00:00

Det har hon Louis Vuitton att tacka för, ett franskt företag specialiserat på att sälja fula väskor till rika människor. Hösten 2007 fick Plesner, som studerar vid en konstskola i Amsterdam, för sig att måla en svältande pojke från Darfur i samma pose som den amerikanska c-kändisen Paris Hilton, med en chihuahua och en Vuittonväska i vardera handen.

Det är kanske inte den mest subtila konsumtions- och mediekritik man kan föreställa sig, men motivet blev populärt. Plesner har sedan dess sålt det som t-shirttryck (pengarna går till flyktingläger i Darfur) och inkorporerat det i en större målning, ”Darfurnica”, också den avsedd att kritisera krig och konsumtionshysteri.

Louis Vuitton reagerade som fullgångna rättshaverister, och gick omedelbart till domstol. Det krävde visserligen lite lagvrängande, för hon hade ju inte sytt egna väskor, bara målat av dem. Ceci n’est pas un sac, skulle man alltså kunna invända med Magritte, men Louis Vuitton hade ett äss i rockärmen: när Plesner målade av väskan hade hon på samma gång avbildat väsktygets mönster — och se, det är patentskyddat.

Företagets jurister hittade en EU-lag mot kinesisk piratimport som har gjort det möjligt för dem att fälla Plesner i expresshastighet och ex parte, det vill säga utan att hon ens fick försvara sig. En dag i våras när hon kom hem till sin lägenhet hittade hon ett brev på hallmattan, där det stod att hon från och med den 28 januari 2011 blir skyldig företaget € 5000 för varje dag som verket visas offentligt, oavsett om det är genom att ställas ut på museum eller synas på Internet.

Plesner har naturligtvis vägrat foga sig i domen, och fortsätter att både ställa ut sina tavlor och hålla sin hemsida online. Det är ju det enda rimliga, men det innebär också innebär att hon tre månader senare är skyldig Louis Vuitton närmare fyra miljoner kronor.

Här i Sverige tenderar diskussionen om konstnärlig frihet att kretsa kring rondellhundar och Rockystrippar, men det vore förmodligen besväret värt att också hålla ett öga på lagboken — för den verkar numera skrivas av lobbyister i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om