Vasaparken möter våren
Träden fortsätter att falla i Vasaparken i Uppsala. Aktionsgruppen Värna Vasaparken har krävt att beslutet om trädfällning ska inhiberas. Men enligt kommunens jurister är det inte möjligt. Fritids- och naturvårdsnämnden har nu gett klartecken att arbetet ska fortsätta som planerat.
Det är bra att det försvinner några träd. De är så många så det luktar hönshus efter alla fåglar, säger Susanne Löfstrand och Agneta Westman från Öfre Slotts förskola.
Foto: Nina Leijonhufvud
Vasaparken, eller Skolparken som den hette tidigare, anlades 1911 av akademiörtaträdgårdsmästare Örtendahl. Vasaparken skulle spegla vårt land och delades därför in i tre växtzoner: Götaland med en och annan bok, Svealand med björkar och Norrland med barrträd.
Många förändringar
-Det är inte mycket kvar av det i dag, vi hoppas kunna utveckla idén i framtiden. Personligen skulle jag gärna vilja att vi får tillbaka dammen som barnen kan leka i, säger Karin Åkerblom, stadsträdgårdsmästare vid Uppsala kommun.
Under årens lopp har parken genomgått en hel del förändringar. Det ursprungliga växttemat och gångarna har förändrats och en tidigare plaskdamm är borta sedan länge.
Träd som åldrats och blivit sjuka måste tas ned, exempelvis almen. Den har inte drabbats av almsjuka, däremot av röta och ålderdom.
Almen utan framtid
Almen har ingen framtid. Frågan är inte om, snarare när de ska tas ned. Istället för almar planteras förmodligen ek eller kastanj i allén.
-Sågarna går för almarna på kyrkogården och Botaniska trädgården. Vi måste komma ihåg att kommunen har ett ansvar att ta bort dåliga träd, det handlar om säkerhet, säger Åkerblom.
Förutom nio almar kommer två björkar och en ask att sågas ned. Däremot kommer två askar som enligt tidigare beslut skulle bort att sparas tills vidare.
Framtiden för Biologiska museet i Vasaparken är ännu oviss. Diskussioner pågår hur museet ska utnyttjas i framtiden. Karin Åkerblom hoppas att museet och parken på olika vis ska kunna dra nytta av varandra.
Större lekplats
Den nuvarande lekplatsen byggs om och utökas. Lekplatsen ska smälta in i miljön. Därför har man undvikit grälla färger och en del typiska lekredskap. Det är knotiga lekredskap som gäller i parken. Lekplatsen blir delvis handikappanpassad. Om några veckor beräknas den nya lekplatsen vara klar att tas i bruk.
Protesterna mot planerna i Vasaparken inleddes i samband med att tre lönnar vid lekplatsen togs ned. Lönnarna såg i och för sig friska ut, men enligt en trädexpert som anlitades av kommunen var lönnarna murkna och utgjorde en säkerhetsrisk.
-Rötan satt långt upp i trädet, det är ingenting man kan se om man står på marken och tittar. Träden fälldes och nya är på gång. Vi fick oerhörda reaktioner från en del som bor vid parken, berättar Karin Åkerblom.
-När arbetet är klart kommer de boende i området och även andra Uppsalabor att uppleva parken som trivsam.
Tycker du att aktionsgruppen har fog för sin kritik?
-Vi annonserade om planerna för parken, men vi borde ha informerat de boende på ett tydligare sätt. Det har vi lärt oss och det ska vi bli bättre på i fortsättningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!