Vasafestivalen drog många besökare

Uppsala vasafestival som pågår fram till i kväll på och kring Uppsala slott har lockat många besökare under helgen, trots regnväder och konkurrerande arrangemang. Särskilt under söndagen sökte sig människor upp till den gamla vasaborgen för att ta del av de många och skiftande arrangemangen.

1500-talsentusiast. Åsa Karlsson, initiativtagare till Uppsala vasafestival, ger en guidad tur på Uppsala slott.

1500-talsentusiast. Åsa Karlsson, initiativtagare till Uppsala vasafestival, ger en guidad tur på Uppsala slott.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-06-07 17:25

På plats på söndagseftermiddagen fanns riddare, hästar och damer från föreningen Celeres Nordica, som hade uppvisning i Tornerparken nedanför Slottet. En nyhet för året var att en del av hästarna reds med damsadel, vilket ställer lite andra krav på ryttaren.

– Det är jätteroligt att rida damsadel, men svårt att få tag på någon modern som är riktigt bra. De är ofta undermåliga i kvaliteten. Min egen är en restaurerad damsadel från 1800-talet, och restaurerad, berättade Åsa Cidh, Uppsala. Många besökare uppskattade också en annan nyhet: att de tappra riddarna från Celeres Nordica för första gången kämpade i fullplåtsutrustning. Utrustningarna hade Robert Lassi och Klas Lundberg, båda Uppsala, i stort sett tillverkat själva.

Yngste riddaren på plats uppe vid Slottet var Gustaf Liljenstolpe, snart fyra år. Iklädd hjälm, bröstvärn och med svärd och sköld i hand traskade han upp mot Kung Jans port, när unt.se stötte på honom och hans föräldrar Erika Lindgren Liljenstolpe och Peter Liljenstolpe, som rest hemifrån Tensta för att gå på Vasafestival i Uppsala.

– Det här arrangemanget var helt perfekt för oss. Sedan ett par år är Gustaf helt inne på riddare, och är riddare hemma hela dagarna, sa Erika Lindgren som berättade att farfar Lars tillverkat skölden och att svärdet kommer från Island.

– Gustaf brukar säga att det är Snorre Sturlasson som har gjort det.

Upp i Tornrummet pågick fria hantverksaktiviteter, och här hittade vi Mattias Landelius, Uppsala, som under den stora kupolen satt och sömmade en 1400-talsrock med puffärmar. På bordet framför honom låg tidstrogna redskap och material: grov linnetråd, syl och tång. Sedan fem år har han sytt tidstypiska kläder, oftast i tunt ylle eller lin.

– Det är en fantastiskt fin lokal att arbeta i, sa Mattias som är medlem i Östra Aros Hantverksgille, och även har fäktats i samma rum.

Initiativtagare till Uppsala vasafestival är Åsa Karlsson, som svarar för arrangemanget i samarbete med Uppsala slott. Flera föreläsningar om vasatiden ägde rum i helgen, liksom fäktuppvisningar och barnaktiviteter.

– Jag har guidat tidigare på Slottet och förälskat mig i 1500-talet, som har stått i fokus för festivalen, sa Åsa innan hon tog sig an ytterligare en grupp besökare som väntade på att bli guidade runt i den gamla vasaborgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om