Varuhus i gamla Rådhuset

Förändringar väntar vid Stora torget i Uppsala. Kommunfullmäktiges gamla sessionssal blir en butik i butiken och ganska lyxig sådan. Rådhussalen någonting liknande.Och själva Rådhuset - blir ett varuhus snarare än en galleria.

Rådhuset (t h) är på väg att bli nytt affärshus.

Rådhuset (t h) är på väg att bli nytt affärshus.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-02-16 00:01
Björn Johnson, Atrium Fastigheters projektchef för Uppsalas gamla rådhus vid Stora torget visar runt i de mestadels tomma lokalerna och försöker reda ut hur man tänkt sig fylla ett av stadens allra förnämsta hus.

­Målgruppen är folk på gatan som kommer in och handlar. Av operatörer med starka varumärken som ska få koncentrera sig på att vara säljare ute bland kunderna. Det blir ett gemensamt kassasystem och gemensam kassapersonal, säger Björn Johnson.
Så mycket står klart att det inte kommer att bli någon blåkopia på de gallerior som redan finns i centrala Uppsala, varav Atrium äger en. Och det kommer heller inte att likna stormarknaderna i stadens utkanter, där samma bolag också är storägare.
- Vill man få ett hum om konceptet kan man titta på hur vi kommer att förändra Pub-husen i Stockholm. Hötorgshuset blir i höst ett varuhus, idémässigt liknande det vi vill göra av Rådhuset i Uppsala. Och ska jag nämna ett idag fungerande varuhus som inspirerat får det bli Libertys i London, säger Björn Johnson.

Så det blir inte Dressman, Apoteket, Akademibokhandeln, Hennes & Mauritzbutiker?
- Det ska inte upplevas som olika butiker, det ska inte vara väggar mellan avdelningarna, säger Björn Johnson.
Atrium Fastigheter köpte Rådhuset för 47 miljoner i april 2006, från Uppsala kommun - som sålde av för att få in pengar till finansieringen av Musikens Hus. Ett halvår senare slogs Atrium samman med Ljungberggruppen. Nyss har man presenterat planer för en glasad tillbyggnad som lägger cirka 4 000 kvadratmeter till de 2 370 som redan finns.
Och sedan köpet har man "fördjupat sig i innebörden av q-märkningen av huset" som Björn Johnson uttrycker saken.
Anorna går tillbaks till 1645. Efter den stora branden 1702 köpte staden huset, som 1710 invigdes som rådhus.

I det finaste rummet, sessionssalen, hänger porträtten av kommunfullmäktiges ordföranden i Uppsala. De får Uppsala kommun hitta annan plats för, men kvar blir taklampor, paneler - och en balkong.
Högst upp i Rådhuset är utsikten över torget magnifik. Härifrån sköter fastighetsbolagets anställda en mer handfast syssla än att spana efter tidens tecken på bloggar: med en stadig nyckel ser man till Rådhusklockans mekaniska urverk inte stannar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!