Med ett kraftfullt tag skjuter Lars-Åke Johansson undan brunnslocket på baksidan av Christina Carlson-Thorsson gård intill väg 55 vid Ramstalund. Han driver företaget Pumpservice Uppland och har varit i branschen i årtionden. Vattnet i den grävda brunnen ser fint ut enligt Lars-Åkes Johansson vältränade öga och hans måttstock visar att vattennivån är ok. Han är granne till Christina och har varit hos henne många gånger och felsökt när vattnet plötsligt sinat.
– Ibland har det varit i 14 dagar, ibland en vecka. En gång var det mitt under julen.
Aldrig har de hittat något fel. Till sist insåg de att stoppen inträffade när Uppsala vattens pumpar ute på fälten bakom hennes tomt gick. Pumparna har funnit där i ett antal år. Deras slutsats är att vattnet helt enkelt inte räcker till.
"Vattenkriget" i Ramstatrakten har varit i gång i åtskilliga år nu.
– Många i byarna här har haft problem. Och 2011 stoppade vi Uppsala vattens planer. Alla protesterade. Nu försöker de igen, säger Christina Carlson-Thorsson.
På andra sidan väg 55 syns Ramstalund med kyrka, skola, pizzeria, bensinmack och bostadshus. Här planerar kommunen för utbyggnad på sikt. Och då behövs mer vatten. Därför vill det kommunala bolaget Uppsala Vatten AB kraftigt öka uttaget ur källan. Just nu pågår en process i Mark och miljödomstolen som ska pröva bolagets begäran.
I vintras var det tomt i brunnen hos Christina Carlson-Thorsson igen. Då skrev hon till Uppsala Vatten AB och förklarade att hon i tidigare processer blivit garanterad av Uppsala Vatten att vattnet aldrig skulle sina i hennes brunn. "Jag kan inte tvätta, spola på toaletterna, duscha etc. /.../ Självklart får Uppsala Vatten stå för kostnaderna och vi i Ramsta, som blivit drabbade ska vara ekonomiskt skadefria", skrev hon.
Ingen från Uppsala Vatten har hört av sig. Även Lars-Åke Johansson har skrivit brev. Inte heller han har fått respons.
– Uppsala Vatten har skött det här så dåligt. Varför har de inte kommit ut och pratat igenom det här med oss? Det är inte så svårt att göra rätt, kan man tycka. Christina är mest drabbad och det vore en enkel sak för kommunen att göra en ny brunn åt henne, men de har inte ens svarat när vi hört av oss, säger Lars-Åke Johansson.
I den process som nu pågår är vare sig Lars-Åke eller Christina med som sakägare, det vill säga att de inte ansetts beröras så mycket att de ska ha rätt att yttra sig eller få handlingar i ärendet.
– Plötsligt är jag utesluten, det känns väldigt märkligt, säger Christina Carlson-Thorsson.
Pumparna ute på fälten ligger på lantbrukaren Hans Wigenfeldts mark. Det finns ett servitutsavtal med Uppsala vatten om pumparna. På golvet i arbetsrummet i 1700-talshuset ligger dokumenten i vattenärendet sorterade i högar.
– Jag håller på att skapa ett svar till domstolen. Min verklighet och Uppsala vattens skiljer sig, säger han.
Det finns inte en möjlighet att ta ut så mycket vatten som kommunen vill utan att grundvattentillgången i flera byar i området kommer att påverkas, tror han. Dessutom skulle en dom till fördel för Uppsala Vatten innebära att restriktioner exempelvis kring bekämpningsmedel till skydd för dricksvattnet som ska pumpas upp.
– Det skulle slå undan fötterna för jordbruket. Men så är det väl, landsbygden får stå tillbaka när staden växer, säger han.
Hans Wigenfeldt tycker att det finns andra sätt att lösa framtidens vattenbehov i Ramstatrakten.
– De kan dra ledningar från Stenhagen, säger han.
Den 30 oktober ska yttranden till mark- och miljödomstolen vara inne. Därefter ska domstolen avgöra frågan.