Vart femte barn överviktigt visar ny undersökning

Var femte fyraåring dricker läsk minst tre gånger i veckan. Många barn äter snacks och godis flera gånger i veckan och vart femte barn är överviktigt. Det visar de första resultaten av Livsmedelsverkets kostundersökning bland 2 600 barn.

Uppsala2004-06-18 06:00
Livsmedelsverket i Uppsala har på regeringens uppdrag genomfört den första större nationella kostundersökningen på svenska barn.
Totalt har 2 600 barn i åldern 4, 8 (årskurs 2) och 11 år (årskurs 5) deltagit.
Barnen har med hjälp av föräldrarna svarat på frågor om matvanor, längd, vikt, motionsvanor, och etnisk bakgrund.

Pizza, hamburgare och korv

Resultaten visar att såväl skobarnen som fyraåringarna äter hamburgare, pizza, korv och kebab från restaurang eller gatukök tre gånger i månaden. Snacks som chips och popcorn äter de en till två gånger i veckan.
— Att äta pizza och hamburgare tre gånger i månaden är lite ofta. Men fortfarande är det lite svårt att säga hur detta påverkar det övriga som barnen äter.
— Fast snacks två gånger i veckan tycker jag inte är att rekommendera, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Godis två gånger i veckan
Godis äter de mindre barnen en gång i veckan medan femteklassarna i genomsnitt stoppar i sig godis två gånger i veckan.
— Det är anmärkningsvärt att det inte var någon bland fyraåringarna som aldrig äter godis.
— Men så länge vi inte har analyserat barnens matdagböcker som ska visa hur mycket de äter av olika livsmedel är det svårt att säga något riktigt bestämt om deras matvanor, säger Heléne Enghardt Barbieri.
Då det gäller glass är det de minsta som äter mest. Nästan hälften av fyraåringarna får glass tre gånger i veckan.
Skolbarnen dricker mycket läsk, i genomsnitt två gånger varje vecka.
Men kostexperterna överraskades allra mest av att 19 procent av fyraåringarna drycker läsk tre gånger i veckan eller mer.
Motsvarande siffra för femteklassarna är 36 procent.

Läsk till maten
— Att så många fyraåringar dricker läsk så ofta trodde jag inte. Men har sett att läskkonsumtionen bland barn ökar och att de dricker läsk allt mer till maten.
— Samtidigt har vi ännu inte analyserat siffrorna och sett om till exempel saftkonsumtionen gått ned.

Vart femte barn överviktigt
Barnen fick också frågor om vikt och längd. De flesta i årskurs 2, tre av fyra, tyckte att de vägde lagom mycket. Var tionde tyckte att de vägde för mycket eller för lite.
I årskurs 5 var det fler flickor som tyckte att de vägde lite för mycket, medan andra tyckte att de vägde alldeles för mycket.
Men undersökningen slår fast att var femte barn väger för mycket och fem procent av de fyraåriga pojkarna hade fetma, det vill säga kraftig övervikt.

Stor viktökning i årskurs 2
— Svaren bekräftar det man sett i andra undersökningar. Det vi kan se nu är att spridningen på barns vikt har ökat. Förr var betydligt fler normalviktiga. I dag väger en del väldigt lite medan andra väger alldeles för mycket.
— Mest påtaglig är viktökningen bland eleverna i årskurs 2, säger Heléne Enghardt Barbieri.

De flesta äter frukost
På pluskontot för alla åldersgrupperna är att 90 procent eller fler äter frukost varje dag. De allra flesta äter också kvällsmat hemma dagligen.
De flesta andraklassarna äter skollunch dagligen, medan var fjärde av barnen i årskurs fem svarade att de inte åt skollunch alla dagar.
Var femte barn dricker inte mjölk i skolan vilket förmodligen beror på att det inte serveras någon.
Hemma drack de flesta mjölk och allra vanligast är mellanmjölk.
Hälften av skolbarnen använder lättmargarin (40 procent fett) på smörgåsarna. Även bland fyraåringarna är lättmargarin vanligast.

Läsk och glass störst problem
— När jag ser på hela undersöknigen är konsumtionen av läsk och glass det jag reagerar mest på.
— Problemet är att när barnen äter och dricker för mycket av den onyttiga maten belastar det förmodligen intaget av nyttiga livsmedel. Barn har behov av näringstät mat.
I höst kommer Livsmedelsverket att redovisa ytterligare resultat från undersökningen som gjorts bland barn i 56 slumpmässigt utvalda kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om