Vårt dagliga kaffe
Antalet kaféer ökar i Uppsala city. Kafékulturen styrs i trender och utvecklingen är snabb. Framtiden bjuder på kaffe som konstart och sätter kaffebönans kvalitet och ursprung i fokus.
Foto: Linda Forsell
Johannes Cavallin arbetar på Barista Fair Trade Coffee i Uppsala, kafékedjan som var först i landet med rättvisemärkt, ekologiskt kaffe. Bland personalen finns baristor (italienska för bartender) med utbildning i att servera drycker med espresso och mjölk. De kaféer som har utbildade baristor har en klar fördel i dag, enligt Johannes Cavallin.
- Den stora förändringen de senaste tio åren är att espressomaskinen har ersatt den vanliga kaffemaskinen, säger han. Det har skapat ett skifte i hela marknaden - från konditorier till coffeeshopar.
Johannes Cavallin menar att kaffevanor är en generationsfråga. Den yngre kafépubliken är van vid caffè latte, cappuccino och espresso medan de lite äldre av tradition dricker bryggkaffe. Nu lutar trenden även mot den snabba självserveringen där kafégästen själv plockar åt sig det hon eller han vill ha, betalar i kassan och går därifrån.
- Det här är stort i Storbritannien och är på väg även till Sveriges kaféliv. Hos oss har vi redan en liten självservering där man kan plocka på sig sådant som juice, Ramlösa och yoghurt. Kunderna verkar behöva snabbheten, säger Johannes Cavallin.
Café Fågelsången har funnits i Uppsala sedan 1954 och här hittar man hembakt bröd, tårtbitar och marsipan i klassisk konditorianda.
- Konditoriet är mer svenskt än en coffeeshop. En äldre dam skulle aldrig gå till en coffeeshop. Man vet vad man får på ett kondis, det är tradition och nostalgi, säger Hasse Dal som är driftansvarig på Café Fågelsången.
Han menar att det alltid kommer att finnas plats för konditoriet, oavsett hur många coffeeshopar som öppnar. Konditori står för trygghet, men även det trygga och invanda måste ha rum för förändring.
- Vi har tagit in caffè latte till exempel, med olika smaksättningar, som ju inte är klassiskt för ett konditori. Vi anpassar stället efter kunderna, stora lunchsmörgåsar och take away-kaffe. Men konditorierna inspirerar i sin tur coffeeshopar som har börjat ta in sådant som muffins och äppelkaka, typiska bakverk från konditoriet.
Att det skulle uppstå konkurrens om gästerna i och med Uppsalas utökade kaféliv tror inte Hasse Dal. Det finns plats för alla. Människor fikar mycket i Uppsala.
Linnea Norgren är en av medarbetarna på Uppsalas CoffeeHouse by
George, en kedja coffeshopar som finns i hela Sverige. På fikamenyn står bland annat muffins, cookies och biscotti, men kaffet är nummer ett.
- Här är vi kaffespecialister. Vi har många kaffecocktaildrinkar som alla egentligen heter caffè latte men som vi har i olika smaker. En kopp kaffe ska smaka gott, se fin ut och vara en upplevelse, säger Linnea Norgren.
Hon menar att det i Uppsala finns plats för både coffeeshopar och konditorier.
- Du går inte till en coffeeshop och beställer en prinsesstårta eller en räkmacka. Människor går dit de brukar gå, säger Linnea Norgren.
Oavsett coffeeshop eller konditori finns det en sak man på Uppsalas kaféer är rörande överens om, nämligen att kaffe är en färskvara som bör hällas ut och bytas mot nytt var 25:e minut.
Kaffeparlör
CAFFÉ - espresso med hett vatten
BICA - espresso på italienska
CAFÉ CON HIELO - sött kaffe som hälls över is
CAFÉ DEL TIEMPO - som café con hielo men med en citronskiva
CAFFÉ CON PANNA - espresso med vispad grädde
CAPPUCCINO FREDDO - cappuccino med is
DOPPIO - dubbel espresso
ESPRESSO GRANITA - en fryst, kristalliserad espresso
FRAPPÉ DI CAFFÈ - "espressomilkshake", med grädde eller glass
LATTE MACCHIATO - ångad mjölk "fläckad" med lite espresso
MELANGE - dubbel espresso med varm choklad toppad med skummad mjölk
VANILLA LATTE - ångad mjölk samt espresso spetsad med vanilj
CAFFÈ MOCHA - lika delar espresso, varm choklad och eventuellt ångad mjölk
FAKTA
Vad kan du egentligen om kaffe?
Här får du koll...
Barista
En barista är en bartender som tillreder kaffedrinkar. Ordet har sitt ursprung i italienskans "bartender": i den italienska baren är det bartendern som sköter espresso¬maskinen.
Baristan är skicklig i att tillreda drycker med espresso, som vinets sommelier.
Baristan behärskar även konsten att skumma mjölk till rätt konsistens och temperatur och att göra "latte art", till exempel hjärtan eller löv som mönster i kaffet.
Sedan 1998 arrangeras svenska baristamästerskap och
tävlingar i Sverige.
I den årliga Nordic Barista Cup tävlar de nordiska länderna mot varandra i lag, med målet att skapa de godaste och mest kreativa kaffedrinkarna. I Sverige finns Barista Cup där
man i tävlingen ska presentera en espresso, en latte, en cappuccino och en signaturdrink.
Kaffets historia
Seden att dricka kaffe började i Etiopien och spreds till den arabiska och muslimska världen år 1450. Till Europa kom kaffet med köpmän på 1600-talet.
Länge användes kaffet som en uppiggande mirakeldryck, och senare även av läkare som botemedel mot sjukdomar.
Det första kaféet öppnade i Venedig och 1652 startades det första kaffehuset i London. Kaffehusen kom samtidigt som de första tidningarna; kaffet blev känt som "en demokratins dryck" och spred sig över Europa.
Kaffet nådde Sverige på 1600-talet, och på 1800-talet blev det något av en nationaldryck. Tidigt under 1900-talet kom bryggkaffet, före det drack man bara kokkaffe.
I dag tillhör vi i Sverige de största kaffekonsumenterna i världen. Näst efter olja är kaffe världens största handelsvara.
Vad kan du egentligen om kaffe?
Här får du koll...
Barista
En barista är en bartender som tillreder kaffedrinkar. Ordet har sitt ursprung i italienskans "bartender": i den italienska baren är det bartendern som sköter espresso¬maskinen.
Baristan är skicklig i att tillreda drycker med espresso, som vinets sommelier.
Baristan behärskar även konsten att skumma mjölk till rätt konsistens och temperatur och att göra "latte art", till exempel hjärtan eller löv som mönster i kaffet.
Sedan 1998 arrangeras svenska baristamästerskap och
tävlingar i Sverige.
I den årliga Nordic Barista Cup tävlar de nordiska länderna mot varandra i lag, med målet att skapa de godaste och mest kreativa kaffedrinkarna. I Sverige finns Barista Cup där
man i tävlingen ska presentera en espresso, en latte, en cappuccino och en signaturdrink.
Kaffets historia
Seden att dricka kaffe började i Etiopien och spreds till den arabiska och muslimska världen år 1450. Till Europa kom kaffet med köpmän på 1600-talet.
Länge användes kaffet som en uppiggande mirakeldryck, och senare även av läkare som botemedel mot sjukdomar.
Det första kaféet öppnade i Venedig och 1652 startades det första kaffehuset i London. Kaffehusen kom samtidigt som de första tidningarna; kaffet blev känt som "en demokratins dryck" och spred sig över Europa.
Kaffet nådde Sverige på 1600-talet, och på 1800-talet blev det något av en nationaldryck. Tidigt under 1900-talet kom bryggkaffet, före det drack man bara kokkaffe.
I dag tillhör vi i Sverige de största kaffekonsumenterna i världen. Näst efter olja är kaffe världens största handelsvara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!