Vårsolen väcker huggormarna

Hundar är särskilt utsatta för bett från de huggormar som just håller på att vakna.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2018-04-03 21:33

Med vårvärmen vaknar ormarna till liv. Och ormarnas gift kan få ödesdigra konsekvenser för framför allt hundar, berättar veterinär Marit Gorvy vid Smådjurskliniken i Uppsala.

– Det är viktigt att förstå hur allvarligt det är med ormbett. Får hunden en rejäl dos av giftet och inte kommer till veterinär i tid är risken stor att den avlider.

Vanligast är att hundar och katter blir lindrigt bitna i nosen. Det kan leda till en svullnad kring bettet. Oftast klarar sig djuret, men ibland kräver även ormbett vid nosen behandling.

Värre är det med bett i tassen, som kan leda till döden. När hunden rör sig gör musklernas sammandragningar att giftet snabbt sprids via blodomloppet.

– Om din hund blir biten i tassen av en orm är det absolut viktigaste att hålla den i stillhet.

Hennes andra råd är att ta hunden till veterinär snarast möjligt.

– Hundar är mycket mer känsliga för ormgift än både människor och katter, och kan dö efter ett ormbett. Det drabbar däremot sällan en ormbiten katt.

Det beror enligt Marit Gorvy på att giftet sprider sig snabbare i hundars blod än i människo- och kattblod.

Hur kommer det sig?

– Det vet jag faktiskt inte.

Till en början märks kanske inte ormbettet, men snart blir hunden matt och vill ligga ner. Någon timme senare uppstår en svullnad kring bettet. Om ormen bitit i läppar eller nos blir hundens ansikte uppsvällt, en svullnad som kan gå vidare ned mot halsen. Sitter bettet i en tass blir hunden svullen uppåt benet.

En hund som fått ett rejält ormbett hamnar i toxisk chock, ett allvarligt tillstånd med feber, chock och funktionsproblem för flera kroppsorgan.

– De allra flesta djur som blivit ormbitna överlever, förutsatt att de kommer till veterinär så fort som möjligt.

Under 2010 dog uppemot tio hundar i Sverige av ormbett. Omkring 1 000 hundar togs om hand av veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om