Varsel ett trauma som kan botas med samtal
Chock, oro, ångest, vrede, depression. Det är några av de symtom man kan drabbas av om man blir varslad om uppsägning från sin arbetsplats. Att bli varslad kan vara ett allvarligt livstrauma, och ska bekämpas på samma sätt.
Han arbetar inom enheten för rehabilitering till arbete som finns till för de arbetslösa som känner att de kört fast när det gäller att söka ett nytt arbete. Någon rutin att arbetspsykologer från Arbetsförmedlingen sätts in redan vid ett varsel på en arbetsplats finns inte. Men man har rätt till rehabilitering och psykologhjälp redan den första arbetslösa dagen.
- Många som varslats känner vrede. Mot företaget, mot regeringen, mot den som bär skulden, säger Roger Westerman.
Som vid alla trauman kan tiden lindra.
- Det är viktigt att man sätter sig ner och tänker. Man kan få stöd från facket och från arbetsförmedlingen att tänka i nya banor, säger Roger Westerman.
Han har en känsla av att kvinnor klarar en omställning av det här slaget bättre än män. De är generellt mer vana att prata om sin situation och verbalisera sin ångest. Män kan också tro att de måste leva upp till stereotypa könsroller och vara den som drar in pengarna till hushållet.
Roger Westermans råd till den som känner att oro och ångest vid arbetslöshet eller varsel är att inte vara rädd för att prata om sin situation med vänner och kolleger. Blir situationen för svår ska man ta kontakt med psykolog.
Detaljhandeln är en bransch som drabbats av flera varsel det här året. Sedan 2004 ser Handelsanställdas förbund till att den som är i behov av hjälp får tillgång till en arbetscoach.
- Omfattas det företag man arbetar på av kollektivavtal erbjuds något som kallas omställningsstöd. Arbetscoachen kommer till den arbetsplats man varslats på, och sedan fortsätter kontakten i hemmet. Idén är att man inte ska behöva resa till sin coach, säger Eva Enström, ombudsman på Handelsanställdas förbund i Uppsala.
Av sin arbetscoach kan man få hjälp med att skriva cv och kontakta olika arbetsgivare. Från den dagen man blivit arbetslös och två år framåt har man rätt att träffa sin arbetscoach. Enligt Eva Enström får mellan 70 och 80 procent ett nytt jobb inom två år med hjälp av omställningsstödet.
Som arbetslös kan man känna vanmakt att gång på gång få nekande svar på sina ansökningar, och enligt forskaren Lennart Hallsten vid Karolinska institutet kan man bli utbränd även som arbetslös.
- När man blir hotad och hindrad i en central livsroll blir man utbränd. Att söka jobb efter jobb utan att kanske inte ens komma på intervju är frustrerande. Det finns 132 olika symtom på utbrändhet. Men generellt yttrar sig utbrändhet i oro, ångest och trötthet som sedan går över till en form av distansering som innebär att man avlägsnar sig från den roll man inte lyckas uppfylla, säger Lennart Hallsten.
Hur man upplever en situation som varsel eller uppsägning beror ofta på hur gammal man är. Har man arbetat i flera år på ett företag eller en myndighet och planerat att avsluta sin arbetskarriär där kan beslut om uppsägning bli ett trauma.
- Frågor som "Vem vill ha mig nu?" är vanliga, säger Roger Westerman.
Yngre personer har lättare att klara av en uppsägning, och är man välutbildad är det också lättare att få ett nytt jobb. Men man kan vara förhållandevis välutbildad inom ett smalt område och då kan det bli svårare att komma vidare i arbetslivet.
Att bli varslad om uppsägning kan också betyda att en spark i baken.
- Det är inte så ofta, men visst kan en uppsägning ha positiva effekter. En del kan tycka att det är skönt att äntligen komma till skott med att förändra sin livssituation, säger Roger Westerman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!