Värre smärta än när hon födde barn

Mycket värre än att föda barn. Så beskriver Gunilla Jernsletten smärtan när den är som värst. Nu hoppas hon bli så mycket bättre av träningen att hon slipper genomgå en ryggoperation.

Några gånger varje dag gör Gunilla Jernsletten några lyft med hantlarna som alltid ligger framme i köket.

Några gånger varje dag gör Gunilla Jernsletten några lyft med hantlarna som alltid ligger framme i köket.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-06-16 07:00

– För det mesta har jag ont och allra värst är smärtan om jag måste böja mig djupt. Men konstigt nog gör det inte ont när jag cyklar, hur mycket jag än trampar på, säger hon.

Gunilla Jernsletten är en av de första deltagarna i den nystartade studien som ska jämföra effekterna av cykelträning med en ryggoperation för patienter med svår spinal stenos.

Lotten avgjorde att hon hamnade i gruppen som ska cykelträna en halvtimme tre gånger i veckan under fyra månader.

– Egentligen skulle jag göra det på Friskis & Svettis inne i Uppsala, men eftersom jag redan hade en motionscykel och bor en bit ut på landet får jag sköta träningen hemifrån. Innan jag började fick jag instruktioner av en sjukgymnast, berättar hon.

Det har gått snart ett år sedan Gunilla Jernsletten fick diagnosen spinal stenos, en sjukdom som hon aldrig tidigare hade hört talas om. Diagnosen ställdes med magnetkamera.

– Tydligen såg diskarna mellan kotorna nere i ryggraden ut som hoptryckta marshmallows, säger hon.

För de flesta patienter med spinal stenos har symtomen kommit smygande, i takt med att trängseln i ryggradskanalen och trycket på nerverna långsamt ökat. För Gunilla Jernsletten kom de akut, utan förvarning i samband med en höftoperation.

– Det är som om något hände när jag fick sprutan med ryggmärgsbedövning inför operationen. Smärtan från min utslitna höft försvann visserligen när jag fick en höftprotes, men ryggsmärtan blev många gånger värre, säger hon.

Innan hon började cykelträningen besvarade Gunilla Jernsletten ett över hela världen använt frågeformulär för att skatta graden av handikapp till följd av ryggsjukdomen, gjorde en undersökning av nervfunktionen i ryggen och benen, lämnade prover för analys av olika inflammationsämnen i blodet och gjorde ett test av hur långt hon kunde gå under sex minuter.

De undersökningarna kommer att göras om flera gånger under studiens gång för att se om några förändringar skett.

Många patienter med spinal stenos försöker lindra sina smärtor och gångsvårigheter med att dra ner på all fysisk aktivitet, vilket leder till att tappar i ork, dra på sig övervikt och på sikt får än större problem.

Den "lösningen" har Gunilla Jernsletten försökt undvika. På en bänk i köket ligger ett par hantlar som hon tränar med flera gånger dagligen och i garaget står en trehjulig sparkcykel.

– Utan sparkcykeln skulle jag inte klara att gå mer än ett par hundra meter, men tack vare den kan jag gå ett par kilometer långa och ganska snabba promenader med hunden på morgnarna, säger hon.

Gunilla Jernsletten hoppas att alla testvärden ska visa på förbättringar efter testperioden med cykelträning.

– Jag förväntar mig inte att bli helt bra och lite värk är jag beredd att leva med. Men blir jag inte nämnvärt bättre än i dag vill jag nog genomgå en ryggoperation, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om