Värnpliktiga Michelle och Malte: "Våra anhöriga oroas"

Under den senaste tiden har tonen kring risken för krig i Sverige blivit mer intensiv. Michelle Wissinger och Malte Trautenberger, 19, värnpliktiga vid Upplands flygflottilj F16, jobbar på som vanligt – men deras anhöriga oroas.

Michelle Wissinger och Malte Trautenberger är värnpliktiga vid Upplands flygflottilj, F 16, som är beläget vid Uppsala garnison strax norr om centrala Uppsala.

Michelle Wissinger och Malte Trautenberger är värnpliktiga vid Upplands flygflottilj, F 16, som är beläget vid Uppsala garnison strax norr om centrala Uppsala.

Foto: Ebba Andersson

Uppsala2024-01-11 20:00

Vid säkerhetskonferensen Folk och Försvar uttryckte civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) nyligen att det finns en risk för krig i Sverige och att alla medborgare bör agera för att öka landets motståndskraft. Liknande resonemang fördes av överbefälhavare Micael Bydén, som betonade vikten av att svenska folket inser allvaret i situationen och förbereder sig på individuell nivå.

Michelle Wissinger och Malte Trautenberger har gjort lumpen vid Upplands flygflottilj F16 sedan i somras. Uttalandet om risken för krig har inte haft någon större påverkan på dem, varken på ett personligt eller professionellt plan.

undefined
Michelle Wissinger och Malte Trautenberger är värnpliktiga vid Upplands flygflottilj, F 16, som är beläget vid Uppsala garnison strax norr om centrala Uppsala.

– Vi jobbar på som vanligt med samma uppdrag som tidigare. När vi blev kallade hade redan ryska invasionen av Ukraina påverkat Sveriges säkerhet, säger Michelle Wissinger. 

Däremot har anhöriga uttryckt en oro. Malte Trautenberger berättar att hans lillasyster hörde av sig till honom och var orolig för att det nu skulle bryta ut ett krig i Sverige. Han var snabb med att lugna henne genom att förklara innebörden med regeringens uttalande. 

– Hon trodde verkligen att det skulle bli krig. Många verkar få den uppfattningen, särskilt när man ser rubrikerna i media. När jag försökte förklara det för henne sa jag att det kanske var klumpigt att använda det citatet för att förklara vad han menade, säger han och tillägger:

– Poängen var att människor borde vara medvetna om hur de ska agera om det faktiskt blir krig, och att vi kanske borde förbereda oss på något sätt, inte nödvändigtvis att det kommer att inträffa. Många tror säkert det sistnämnda baserat på det som sades i talet. 

Malte Trautenberger vill även trycka på vikten av att vara källkritisk i dessa tider. Han tror att hans lillasysters oro kan ha förstärkt av information på sociala medier.

undefined
Malte Trautenberger har fått förklara för sin oroliga lillasyster vad regeringens uttalande om krig innebär.

– Särskilt på TikTok verkar det framstå som en katastrof, och det är nog extra viktigt för unga människor att vara källkritiska.

Tänker ni på att det ni lär er nu faktiskt kan komma till användning om krig bryter ut? 

– I grund och botten så gör vi ju faktiskt det här för Sverige. Det är grundtanken med det hela. Blir det krig, då kommer jag använda det jag har lärt mig, säger Michelle Wissinger.

– Ja, då kommer vi använda det vi har lärt oss, instämmer Malte Trautenberger.

De uttalanden som har gjorts har fått betydande uppmärksamhet och skakat om många i Sverige. Trots pågående krig i Ukraina är det ett budskap som skapat oro. 

Överste Pernille Undén är chef på F16, flygflottiljen i Uppsala. Hon kan förstå allmänhetens oro, eftersom att man i talet var så tydlig med ordet krig. 

undefined
Pernille Undén förstår att uttalandet från regeringen har väckt oro, men hon förstår även ordvalen i talet.

– Men det skiljer sig egentligen inte från någon tidigare folk och försvar utan det här utlåtandet om att vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige. Den definitionen har ju egentligen funnits sedan 2017. Men jag tror att det var första gången man uttalade ordet krig så här tydligt, säger hon.

Varför väljer man att säga att civila ska förbereda sig för krig, tror du?

– Jag tror att det grundar sig i en frustration bland våra chefer, att det har gått lite för långsamt. Att vi har en process som går för trögt. Det man vill få fram är att alla bör agera självständigt. Att alla ska vara så pass förberedda att man kan fortsätta med sitt liv, även under störda förhållanden. 

Pernille Undén tar upp kriget i Ukraina som ett exempel.

undefined
"Kriget i Ukraina visar så otroligt tydligt hur viktigt det är med en robusthet när kriget kommer. Med det sagt betyder det inte att vi står inför ett krig i Sverige" säger överste Pernille Undén är chef på F16, flygflottiljen i Uppsala.

– Det som accentuerar sig är ju att vi har dragit så många erfarenheter utav kriget i Ukraina. Som visar så otroligt tydligt hur viktigt det är med en robusthet när kriget kommer. Med det sagt betyder det inte att vi står inför ett krig i Sverige. 

Även Johan Larsson, chef för femte basenheten på F16 Upplands Flygflottilj, förstår att uttalandet chockade många. 

undefined
Överste Pernille Undén och Johan Larsson är båda chefer för F16 Upplands flygflottilj.

– Det har hänt mycket i Sverige den senaste tiden. Det gängkriminaliteten och det som sker kopplat mot det. Det är terrorhotsnivån som är höjd. Sedan har vi Hamas och Israel-konflikten. Det är mycket att ta in och så kommer det här. Det blir mycket allvarligt för gemene medborgare att ta in. 

– Men det är viktigt att alla är förberedda och tar eget ansvar. Det handlar inte om att kriget kommer nu, men det handlar om att vara förberedd. För vi måste göra det här tillsammans.                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!