– Det har varit flera barn på kort tid nu som pratat om klipp de sett i sociala medier på misshandel och grova hot. Vi kände därför att vi behövde gå ut med information till vårdnadshavare, säger Hilde Wiberg, chef för Uppsala ungdomsjour.
Att bilder och filmer på misshandel och kränkningar cirkulerar på framför allt Snapchat och Instagram är inget nytt. Men den senaste tiden har Ungdomsjouren märkt att ovanligt många ungdomar i Uppsala fått såna skickade till sig – och själva delat klippen vidare.
Detta är vanligast i årskurs 6-9, men sker även lägre ner i åldrarna enligt Hilde Wiberg.
– Grova våldsbrott blir lätt virala. Följden blir att våldet normaliseras, för det finns inga vuxna i de här sammanhangen som sätter stopp. En del barn tänker att det inte är så farligt att hota eller slå någon för det blir ändå inga konsekvenser.
Klippen som cirkulerar är ibland filmade i Uppsala, ibland i andra städer. De filmer som spridits nu på slutet ska inte ha någon koppling till Uppsala.
Via Unikum, skolornas informationskanal till vårdnadshavare, uppmanade Ungdomsjouren häromdagen föräldrar att prata med sina barn om vilka konton deras barn följer, vilka de har som följare och vad de ser på sociala medier.
– Barn kan till exempel ha sett någon som blir sparkad i huvudet av ett gäng vid en busshållplats, utan att någon runtomkring reagerar. Sådant skapar ofta rädsla för att själv utsättas för ett brott som filmas och sprids, utan att man får hjälp. Men många vågar inte berätta om det här för sina föräldrar, säger Hilde Wiberg.
Varför inte?
– Kanske för att vi vårdnadshavare sagt att de inte får följa okända personer och okända konton. Vi kan vara bra på att sätta gränser, men sedan inte följa upp reglerna.
Hilde Wiberg har flera råd till föräldrar: Att tidigt börja med regler kring sociala medier och att hålla koll på att reglerna efterlevs. Att förklara att man aldrig själv får filma eller sprida filmer på våldsbrott, utan ska vända sig till en vuxen som kan polisanmäla brottet. Att prata med barnet om källkritik. Och inte minst att fråga hur det varit på sociala medier i dag, på samma sätt som man frågar hur det var i skolan eller hur det gick på träningen.
– Be gärna att få se vad barnet sett på sociala medier, för då blir det lättare att prata om det.