Här är din guide inför bostadsköpet – experterna svarar

Vadå ränta och amortering? Kan jag låna till kontantinsatsen? Och hur vet jag att det är en bra förening? Som förstagångsköpare är det lätt att gå vilse bland alla siffror och begrepp. Men bara lugn – vi har låtit experterna svara på dina frågor.

Det är mycket att hålla koll på för den som är ny på bostadsmarknaden. Ulrika Lööf och Ludvig Tidblom är mäklare på Riksmäklaren i Uppsala och ger sin bästa tips.

Det är mycket att hålla koll på för den som är ny på bostadsmarknaden. Ulrika Lööf och Ludvig Tidblom är mäklare på Riksmäklaren i Uppsala och ger sin bästa tips.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-11-06 17:30

Har du bestämt dig för att köpa din första lägenhet? Då finns en hel del att hålla koll på.

Till att börja med finns flera kostnader att räkna på. Varje månad betalar du amortering, ränta och månadsavgift – utöver sådant som el, parkering och hemförsäkring. Det är därför bra att räkna ut vilka kostnader du mäktar med varje månad, innan du ger dig ut på lägenhetsjakt.

Hur mycket är det rimligt att min bostad kostar? 

– Personligen kan jag tycka att om man lägger mer än en tredjedel av sin inkomst på boendeutgifter, så är det inte så bra. För då är man sannolikt tvungen att dra ner på annat som tillhör livet. Det är också viktigt att kunna spara pengar för oväntade utgifter, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

undefined
"Personligen kan jag tycka att om man lägger mer än en tredjedel av sin inkomst på boendeutgifter, så är det inte så bra", säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

 Vad är ett bra bostadsköp?

– Rent krasst handlar det om att du ska trivas i bostaden och området, och att den går i linje med vad du behöver. Men lika viktigt är att du ska klara av dina löpande boendeutgifter och ha marginaler för oväntade kostnader som kan dyka upp.

I dagarna kom ett förslag om att sänka kravet så att bostadsköpare bara behöver betala 10 procent i kontantinsats (och får låna 90 procent av bostadspriset), men det är inget som är beslutat ännu. Tillsvidare gäller att du som mest får låna 85 procent av lägenhetens pris hos banken. Resterande 15 procent behöver du betala kontant i samband med köpet. Ska du köpa en etta för 1,5 miljoner behöver du alltså ha 225 000 kronor på kontot – vilket ju verkligen inte är en självklarhet för den som kanske just börjat jobba. 

undefined
Det är mycket att hålla koll på för den som är ny på bostadsmarknaden.

Är det en bra idé att låna pengar även till kontantinsatsen? 

– Generellt sett nej, men nja för vissa. Det kommer med höga risker: dina totala kostnader ökar och du har två lån att betala av. Och går bostadspriserna ner så blir det svårt att flytta eftersom du har skulder som överstiger tillgångarna. Men det kan också ha uppsidor för vissa. Att låna gör ju att du de facto får möjlighet att köpa en bostad, kanske på en annan ort som underlättar ditt steg in i arbetslivet, säger Stefan Westerberg.

När du väl köper din lägenhet, blir du även medlem i en bostadsrättsförening och betalar en avgift till föreningen varje månad. Föreningen bekostar sådant som byten av rör och andra renoveringar utanför din ytterdörr.

undefined
"Varningsflaggan är om man har en nyproduktion med stora skulder men inga lokaler att hyra ut. Då kan det komma jättestora avgiftshöjningar", säger Ulrika Lööf på Riksmäklaren i Uppsala.

Allt det är sådant som kan göra att månadsavgiften höjs efter att du flyttat in – och det finns därför en hel del att kolla efter när du går på visning och undersöker olika föreningar. Det säger Ulrika Lööf, mäklare hos Riksmäklaren i Uppsala.

Som vad?

– Kommande renoveringar. Och så är det bra att kolla hur föreningens lån ligger, om de snart ska lägga om sina lån. De senaste åren har många föreningar gått från ett lån med en ränta på 1 procent till över 4. Då får man som köpare tänka att här finns risk att min avgift höjs.

undefined
Mäklaren Ulrika Lööf, här med kollegan Ludvig Tidblom, tipsar om vad du ska hålla koll på när det är dags att börja gå på visningar.

Något mer?

– Föreningens lån per kvadratmeter. Vi brukar säga att om man har mellan 0 och 5 000 per kvadrat i lån så är det väldigt bra, mellan 5 000 och 10 000 per kvadrat är okej men inget märkvärdigt. Nyproduktion kan ligga mellan 10 000 och 18 000, men det kan ju vägas upp av stora tillgångar, till exempel att föreningen hyr ut lokaler i bottenplan och har stora intäkter också. Varningsflaggan är om man har en nyproduktion med stora skulder men inga lokaler att hyra ut. Då kan det komma jättestora avgiftshöjningar, säger Ulrika Lööf.

Bostadsköparens ordlista

Lånelöfte: De allra flesta bostadsköpare har inte ett par miljoner på fickan, utan behöver låna pengar av banken – ett så kallat bolån. Innan du börjar lägga bud på en lägenhet behöver du ha ett lånelöfte från banken, alltså ett skriftligt löfte på att de kommer att låna ut X antal kronor under en viss tid framåt. Hur mycket du får låna beror på vilken lön du har och hur höga utgifter du har varje månad. 

Kontantinsats: Du får låna max 85 procent av vad den lägenhet du tänkt köpa är värd. Den resterande summan, 15 procent av bostadens slutpris, måste du betala kontant. I dagarna kom ett förslag om att göra det enklare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden – och höja bolånetaket till 90 procent. Det hade alltså inneburit att du bara behöver betala 10 procent i kontantinsats. Men detta är inget som är beslutat ännu.

Köpeskilling: Annat ord för bostadens försäljningspris.

Amortering: Det är vad det kallas att betala tillbaka på ditt bolån. Man brukar se amortering som en typ av sparande, eftersom ju mer du betalar tillbaka, desto mindre är din skuld till banken och desto mindre blir din ränta.

Sedan 2018 är det lag på att amortera en viss procent av lånets belopp varje år – ju högre desto mer du lånat. Har du lånat mer än 70 procent av kostnaden för din lägenhet måste du till exempel amortera 2 procent av bolånet varje år. Har du dessutom lånat mer än 4,5 gånger så mycket som ditt hushåll tjänar varje år, måste du amortera ytterligare 1 procent.

Samtidigt som förslaget kom om sänkt kontantinsats, kom också ett förslag om att sänka amorteringskravet till 1 procent. Om det blir verklighet behöver du betala tillbaka mindre på lånet varje månad.

Bolåneränta: Banken tar ut en ränta på pengarna de lånat ut. Du som har ett bolån betalar därför en viss procentsats av beloppet du lånat varje år. Du kan välja om du vill att din ränta ska vara bunden eller rörlig, och alltså ändras i takt med marknaden. Man kan välja mellan olika bindningstider, från 1 år och uppåt, beroende på bank.

Bostadsrättsförening: Du köper inte bara en lägenhet, blir också medlem i en bostadsrättsförening – som äger hela fastigheten med mark, allmänna utrymmen som tvättstuga och förråd, etcetera.

Månadsavgift: Bostadsrättsföreningen tar ut en avgift från dig varje månad. Att ha koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är därför viktigt när du tittar på lägenheter. Har föreningen stora skulder, eller planerar de att göra en stor renovering kommande år? Då finns det risk att månadsavgiften kommer att höjas.

Stambyte: Ett vanligt ord som folk slänger sig med på visningar – och det kan vara viktigt. Ett stambyte, alltså att byta ut rören i hela huset, är en av bostadsrättsföreningens dyraste utgifter och kan påverka din månadskostnad rejält.

Källor: Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!