Varning utfärdad för svaga isar

Ge er inte ut på de uppländska isarna! Den isvarningen utfärdar Lars Hjertsson vid Friluftsfrämjandet i Uppsala:- I dag finns det egentligen ingen säker is alls att ge sig ut på för allmänheten runt Uppsala.

Foto: Christer Bergström

Uppsala2007-01-27 04:09
Vintern har i och för sig kommit med kyla. Men det har också kommit snö och det ställer till problem för skridskoåkarna.
- Snön är lurig. Om nysnö lägger sig på isen och fryser fast i den lägger sig isen sämre. Om blötsnö faller på isarna blir de i det närmaste oåkbara, säger Lars Hjertsson och fortsätter:
- Allmänheten får vänta några dagar till och avvakta kommande israpporter så de vet om det går att ge sig på isarna.
Sjöar som Funbosjön, Vendelsjön, Sunnerstaviken och Trehörningen vid Fjällnora som hade is före snöfallet är i dag oåkbara. På dessa sjöar är isen växer inte bärig.

Öppet vatten
På de större sjöarna som Ekoln, Skofjärden och Lårstaviken har isläggningen börjat, men på dessa finns stora partier med öppet vatten. Det krävs flera kalla dygn för att det ska bildas bärig is där.
Om kylan håller i sig kanske det kan bli is till helgen.
- Erfarna skridskoåkare ger sig ut på is som är mellan tre och fem centimeter tunn. Men det är ett helsike att ta sig upp om man går igenom isen. Allmänheten bör absolut gå ut på isen när den är minst sju, åtta centimeter tjock, säger han.
För Mälaren gäller att isen börjar komma i den västra delen, i övrigt ligger Mälarens vatten öppet.

Förrädiskt
För Upplandskusten gäller att skärgårdshavet ligger öppet.
- I Gävle har det börjat bildats is. I Roslagens skärgård utanför Norrtälje finns det ingen is alls, möjligen i de mest grunda vikarna. Kring Örskär, Understen och Svartklubben finns en mycket tunn hinna is, säger Patrick Eriksson vid Havsforskningsinstitutet i Helsingfors.
Patrick Eriksson tycker det kan vara förrädiskt när allmänheten ser rutinerade skridskoåkare på isarna:
- Ta inte det som ett tecken på att det är fritt fram att beträda isarna. Skridskoåkarna kanske är vana och har extra utrustning.
Skärgårdsbon Anders Waldvik på ön Gräskö utanför Norrtälje rapporterar från Furusund:
- Jag såg inte en gnutta is. Vattnet "rör på sig för mycket" i vikarna och vattnet är för varmt ännu. Det behövs flera dygn av kyla till för att is ska bildas i vikarna. För att det ska bli is i fjärdarna krävs säker ännu längre period av kyla, säger Anders Waldvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om