Varning för silver i sjukvården
Användningen av silverförband inom sårvården är förknippad med en påtaglig risk för utvecklingen av bakteriestammar som är motståndskraftiga både mot silver och mot flera viktiga antibiotika.
- Hos en av 14 undersökta patienter påträffade vi tarmbakterier i såret som var resistenta mot silver. Det är det första dokumenterade fallet av silverresistens i Sverige, även om det är troligt att det redan tidigare funnits silverresistenta bakterier här, säger docent Åsa Melhus vid Akademiska sjukhusets avdelning för klinisk mikrobiologi.
I studien odlades bakterier från sårprover som togs vid upprepade tillfällen upp till ett år efter det att behandlingen med silverförband sattes in. Hos en av patienterna framodlades redan efter tre veckor en stam av en tarmbakterie som är vanlig i infekterade sår, Enterobacter cloacae, som var resistent mot silver.
- Men vad än värre är var att den även var resistent mot ett par viktiga antibiotika. Det stärker misstankar vi haft om att det finns risk för att bakterier som utvecklar silverresistens samtidigt också utvecklar resistens mot antibiotika, säger Åsa Melhus.
Silver har antibakteriell effekt som har utnyttjats inom medicinen under flera 100 år. Med tillkomsten av antibiotika sjönk användningen av silver drastisk. De senaste årtiondena har silver använts mest vid brännskadeavdelningar.
Under senare år har dock användningen av silver ökat även inom andra delar av vården, bland annat mot bakgrund av det växande problemet med antibiotikaresistens.
- Mycket talar dock för att silver inte är ett alternativ till antibiotika för att motverka resistensproblemet, utan tvärtom kan bidra till ökad spridning av antibiotikaresistenta bakterier, säger Åsa Melhus.
Forskarna undersöker nu närmare varför bakterier kan bli motståndskraftiga både mot silver och olika antibiotika.
- En teori är att bakterien när den bygger om sin cellvägg för att skydda sig mot silver också får ett skydd mot antibiotika som utövar sin effekt genom att påverka bakteriens cellvägg.
Men det finns även andra tänkbara förklaringar till varför silverresistens och antibiotikaresistens kan gå hand i hand, säger Åsa Melhus.
Hur kan man motverka problemet med silverresistens?
- Det finns goda skäl att kraftigt försöka begränsa användningen av silver inom vården, men också inom många andra områden kommer människor i närkontakt med silver. I dag finns till och med strumpor och kalsonger som innehåller silver. Vi vet nästan inget om hur de påverkar bakteriefloran i huden, säger Åsa Melhus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!