Varning för oseriös klädinsamling

Biståndsföreningen Humana Sverige­, som har flera containrar för kläd­insamling runt om i Uppsala, saknar 90-konto och ingen av markägarna UNT pratat med säger att de godkänt containrarna. Medan Humana Sverige hävdar att de har kontrakt med alla markägare.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2008-10-20 07:00
Utanför Svenska kyrkans kafé i Sävja står en av Humanas mörkgröna klädcontainrar. På locket till nedkastet skriver föreningen att de skänkt hundratals miljoner kronor till biståndsprojekt i tredje världen de senaste åren. Men om det stämmer går inte att kontrollera eftersom föreningen för flera år sedan fått sitt 90-konto indraget av SFI, Stiftelsen för insamlingskontroll.
- Humana är en högst oseriös organisation och därför avråder vi alla att lämna kläder till dem, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, Frii.
- Att de skulle vara oseriösa tror jag inte att många känner till. Den här containern är ofta proppfull med kläder, säger Margitha Wolrath­ som jobbar på kaféet i Sävja­ och själv brukar lämna kläder i containern.

Humana Sverige har containrar på 15 platser i Uppsala, bland annat vid Ica Maxi i Stenhagen, vid Ica Supermarket i Sävja och vid Willys på Kungsgatan.
När UNT ringer upp Björn Johans­son, fastighetschef på Asp­holmen fastigheter som äger marken vid Willys på Kungsgatan, har han ingen aning om att Humanas containrar står på företagets mark.
- Jag trodde att de tillhörde resten av förpackningsinsamlingen, att det var samma företag. Men jag ska undersöka situationen vidare, säger han.
Humanas containrar finns också vid flera av Uppsalas Icabutiker, bland annat vid Ica Supermarket i Sävja.
- Jag har inte tänkt på att de står där, något avtal med dem känner jag inte till och jag har varit med sedan den här butiken öppnade, säger Robert Börjesson som äger butiken.
- Jag vill inte att min butik kopplas samman med dem. Jag tar bestämt avstånd från Humana.

Trond Narvestad, verksamhets­ledare för Humana Sverige, menar dock att avtal med tillstånd för containrarna är uppgjorda med samtliga markägare. Där containrarna står vid butiker har avtal skrivits med handlarna.
- Vissa avtal kan visserligen vara gamla, containrarna har stått där länge, men de finns och gäller fortfarande, säger han som inte kan förstå Erik Zachrissons påståenden om att Humana Sverige skulle vara en oseriös organisation.
- Vi är så öppna som möjligt, vi lägger bland annat ut vår års­redovisning på internet. Vi har inget att dölja, säger han.
Fram till 2002 hade Humana Sverige, dåvarande UFF, 16 containrar på Uppsala kommuns mark. Samarbetet avslutades dock efter att Dagens Nyheter avslöjat oegentligheter i ekonomin och ledningen inom UFF. UFF gick då i konkurs och köptes upp av Humana.
Humana Sveriges årsredovisning från 2007 visar en omsättning på 18 miljoner kronor. Av dem går två miljoner till biståndsprojekt i Afrika, resten till administration.
- Det kan låta lite, men klädinsamling kostar mycket pengar. Stora summor går åt till chaufförer, lastbilar och personal, säger Trond Narvestad.
Han menar också att Humana Sverige har ansökt om och är på väg att få tillbaka sitt 90-konto. Påståendet dementeras dock av SFI.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!