Varning för olycksrisker vid nya skolan

Förslagen till trafiklösningar vid den planerade nya Gottsundaskolan möter kritik från både polisen, grannar och andra.

Preliminär skiss över det planerade skolområdet i Gottsunda. En första nybyggd etapp planeras för 720 elever. Utbyggnad av Treklangens skola planeras ge 630 elevplatser.

Preliminär skiss över det planerade skolområdet i Gottsunda. En första nybyggd etapp planeras för 720 elever. Utbyggnad av Treklangens skola planeras ge 630 elevplatser.

Foto: Cedervall arkitekter

Uppsala2019-12-24 07:00

Omkring 150 boende i området har skrivit under en protestlista för att bevara ett skogsparti och stoppa en planerad bilväg, som ingår i de stora skolplanerna. Gottsundaskolan totalförstördes i en anlagd brand i oktober förra året. Planerna för den nya skolan och två idrottshallar har varit på samråd sedan början av november. Ett 40-tal synpunkter och förslag har lämnats till kommunen. 

Förslaget att öppna en vägförbindelse mellan Vackra Birgers väg och Valthornsvägen, som i dag slutar i varsin vändplan, väcker motstånd från boende. De befarar ökad olycksrisk, mer buller och en stökig parkeringssituation. Även rektorn för Treklangens skola varnar för en riskabel trafiklösning och osäker skolväg för eleverna. En planerad idrottshall i södra delen av skolområdet väcker också protester från grannar som får byggnaden in på knuten. Flera anser också att skolan blir för stor. 

Uppsalapolisen är en av flera instanser som varnar för en gång- och cykelväg som planeras tvärs igenom skolområdet. Elever som ska korsa vägen på skolgården riskerar att bli påkörda. Den blivande byggherren, kommunala bolaget Skolfastigheter, varnar för en "överhängande olycksrisk" och flaggar för att planerna kan behöva ändras. Bolaget efterlyser också en utredning av hur buller från skolgården kan minimeras. Grannar som störs är ingen ovanlighet, särskilt utanför skoltid när skolgårdar används som träffpunkter, enligt bolaget. 

Länsstyrelsen anser i sitt remissvar att barnens perspektiv hittills tagits med i planarbetet, bland annat genom dialoger med barn och unga, och vill att kommunen fortsätter på samma linje. Myndigheten betonar att skolmiljön måste blir trygg för eleverna. Länsstyrelsen vill också se utredningar av hur skolbygget klarar klimatförändringar och betonar vikten av platser som ger skugga på skolgårdarna. 

Myndigheten slår också fast att arkitektur och utformning av skolan är viktig och att kommunen kan ställa krav på exempelvis fasadmaterial och blandade hushöjder. Slutligen vill länsstyrelsen se en utredning av den fridlysta Cinnoberbaggens förekomst i området samt skydd för en del av de befintliga blåsipporna.

Synpunkterna ska nu sammanställas och presenteras för politikerna i plan- och byggnadsnämnden som beslutar om eventuella justeringar av planerna. En färdig detaljplan kan klubbas tidigast i slutet av 2020, med byggstart året därpå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!