Varning för mördarsnigeln

Ännu så länge har de inte vågat visa sig i Tuna koloniträdgård -de fruktade mördarsniglarna. Men förra året siktades de alldeles i närheten, och rädslan är stor för att de ska breda ut sig även här under årets säsong.

Ulla Wik, Anders Söderberg och Anita Pettersson är engagerade tomtägare i Tunakolonin. Mördarsnigeln hoppas de få slippa se i år, men de är beredda på att den snart kan finnas i trädgårdarna.

Ulla Wik, Anders Söderberg och Anita Pettersson är engagerade tomtägare i Tunakolonin. Mördarsnigeln hoppas de få slippa se i år, men de är beredda på att den snart kan finnas i trädgårdarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-04-12 17:48
På Tuna koloniträdgårdsförening vid Tuna backar i Uppsala finns 304 olika tomter. På en av dem siktades - eventuellt - en mördarsnigel tidigt i höstas förra året. Men om det verkligen var en mördarsnigel är osäkert, ofta kan det vara svårt att avgöra skillnaden mellan den hatade spanska skogssnigeln och dess mer ofarliga släktingar. Helt klart är att de finns i närområdet, vid Fyrisåns fuktiga strandkanter.
- Vi har inte haft någon mördarsnigel än på våra egna marker, men vi bävar för att de ska komma hit också, säger Anders Söderberg, ordförande i Tuna koloniträdgårdsförening.

De senaste åren har problemen med mördarsniglarna uppmärksammats allt mer, samtidigt som arten brett ut sig allt längre norrut i landet. Där sniglarna drar fram i stora mängder lämnas trädgårdar och odlingslotter ofta i stor förödelse.
- De skövlar all grönska och äter upp allt. Jag har en kompis i Skåne som hade en riktig invasion i sin trädgård, han berättade att hela marken såg ut att röra på sig, säger Anders Söderberg.
Men trots att mördarsnigeln blivit lite av en kändis de senaste åren görs det alldeles för lite för att möta hotet, tycker Anders Söderberg och många av hans kolleger i Koloniträdgårdsförbundet. Nyligen skrev Uppsalakolonisterna ett upprop till Jordbruksministern med krav på att mer måste göras, innan det är för sent. Anders Söderberg tar varje chans för att uppmärksamma problemet.

- Vi får inget riktigt gehör från Jordbruksverket, men något måste hända. Det här måste få mer prioritet inom forskningen, säger han.
Än så länge är det bästa motmedlet att klippa av huvudet på sniglarna. Men det finns några enkla förebyggande åtgärder för att förhindra att de sprider sig till den egna trädgården.
- Det handlar om att hålla god ordning i trädgården, för de trivs när det är fuktigt och slyigt. Sedan ska man göra rent under plantorna, där sitter ofta äggen som är ganska stora, säger Ulla Wik.

I Tuna koloniträdgårdsförening uppmärksammas mördarsniglarna ofta på de regelbundna medlemsmötena. Om någon snigel skulle siktas sätts anslag upp på informationstavlor och grannarna varnar varandra. För några år sedan hade en del av tomtägarna i Tunakolonin problem med vattensorkar. Men det är inget snack om vilken som är trädgårdens värsta fiende.
- Vi är vana vid att bekämpa annan ohyra, men om mördarsnigeln kommer hit måste vi alla samarbeta så att den inte får fäste. Den är det värsta hotet, säger Ulla Wik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om