Det är fjolårsgräset som när det torkar av sol och vind som oftast leder till gräsbränder, och hanteringen av eldar i trädgårdar och åkerkanter som gör att bränderna startar:
– Hittills har vi inte haft några larm om gränsbränder men ju mera markerna torkar upp ju större blir riskerna förstås, sade Per-Gunnar Karlsson på skärtorsdagen.
Det är viktigt att hålla ordentlig koll på brasor som tänts, se till att de är riktigt släckta och askhögen vattendränkt innan de lämnas.
– Man ska över huvud taget inte lämna en eld, och inte elda alls om det blåser. Det är inte minst blåst som gör att eld sprider sig okontrollerbart så här års.
Blåst kan också vara förrädisk eftersom den kan upplevas som väldigt stillsam, men det kan räcka med en vindby för att eld ska spridas.
– Det bästa är att göra kompost av det man krattar ihop i trädgården, då finns ingen risk för bränder, säger Per-Gunnar Karlsson.
I tipsen för utomhuseldare som Brandskyddsföreningen skickat ut ingår att de som eldar utomhus ska se till att det finns fungerande släckutrustning, slangar med påkopplat vatten, spadar, ruskor, krattor och liknande i närheten. Eldar ska inte anläggas närmare än minst tio meter från byggnader, och en skyddszon på två meter runt elden bör bevattnas innan brasan antänds.
Ett annat tips är att bränna lite i taget i stället för att göra en stor brasa. Det minskar spridningsrisken, strålningsvärmen blir mindre, och det blir mindre rök och lättare att släcka.
Varning för gräsbränder
SMHI varnar för stor gräsbrandsrisk, och Brandskyddsföreningen likadant. Vid brandförsvaret i Uppsala instämmer stabsbefälet Per-Gunnar Karlsson i varningarna.
Foto: Hans Lundgren/arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!