FN:s samordnare för humanitära insatser i Somalia har uppgett att över 6 miljoner människor i landet är i behov av hjälp. En svält av en omfattning världen inte tidigare skådat är enligt honom under uppsegling om ingenting görs. Vad är din bild av situationen?
– Jag arbetar med ett kompetensutvecklingsprojekt inom bland annat sjuk- och hälsovården i Somalia och hör av rapporter därifrån att läget är mycket allvarligt. En av de personer jag samarbetar med, en läkare som jobbar för WHO i Somalia, mejlade förra veckan att över 500 fall av kolera brutit ut i landet. Eftersom människorna är undernärda är de mottagliga för sådana sjukdomar vilket är ett förstadium till en katastrofal situation, säger Carina Källestål som är forskare och lärare i global hälsa.
Vilka är orsakerna till matbristen i Sydsudan, Somalia, Nigeria och Jemen?
– Det handlar främst om mänskliga faktorer. De här fyra länderna är så kallat sköra stater med svaga regeringar och stora säkerhetsproblem. I Sydsudan och Jemen råder krig medan Somalia drabbats hårt av islamisterna i al-Shabaab. I norra Nigeria har terrorgruppen Boko Haram tvingat människor på flykt.
– Dessutom råder utbredd torka i Somalia, Jemen och Sydsudan vilket hänger samman med väderfenomenet el Niño. Men om dessa länder haft stabilare regeringar hade de kunnat ta tag i detta på ett bättre sätt och konsekvenserna skulle då inte ha blivit lika stora.
Hur akut är då läget?
– I Sydsudan är en svältkatastrof i antågande och till följd av den väpnade konflikten tillåts inte ens matbombningar. Det kan handla om en vecka innan svälten i Sydsudan och Somalia är ett faktum, kanske veckor som mest, det rör sig inte om månader.
– Men omvärlden är passiv. När människor inom kort börjar dö av svält kommer reportrar från CNN och andra stora tv-bolag att flygas in. Först när det skickas ut bilder blir det effekt och folk börjar skänka pengar i större skala till de behövande. Så cyniskt fungerar det.
Vad gör FN?
– FN och även biståndsorganisationerna gör nog så gott de kan men behöver mer resurser. De har ropat i månader att en svältkatastrof är på väg och att de måste få pengar för att kunna sätta in hjälp men inget händer. En bidragande orsak är att det är svårt för hjälparbetare att komma in i vissa områden, exempelvis i norra Nigeria där situationen är mycket farlig på grund av Boko Haram.
Hur kommer det sig att FN inte har pengar?
– USA skjuter inte till lika mycket som tidigare.
Vad är inställningen till bistånd inom USA:s nya regering?
– Trump har förklarat att han ska dra ner på biståndet.
Vad kan Sveriges regering göra?
– Den bör lägga större fokus på stöd till sköra stater och på det som håller på att hända i den här delen av Afrika. Hittills har regeringen inte bidragit till annat än akut nödhjälp via Sida. Ett långsiktigt stöd skulle kunna förebygga både migration och terror.
Hur har omvärlden reagerat på larmrapporterna?
– I Europa är människor fullt upptagna med frågor kring migration och politiska problem. I USA är läget avvaktande sedan den nya regeringen tillträtt. Afrika och de fattigaste hamnar som så ofta i skymundan. Syrien tar allt syre, vi orkar sällan hantera mer än en katastrof i taget. Jag kan förstå att folk känner uppgivenhet och tittar på Melodifestivalen istället.
Du arbetar med ett projekt som rör Somalia, vad är det ni gör?
– Fem universitet i Sverige, bland annat i Uppsala, utbildar personer från Somalia i hur de ska bedriva forskning kring sjuk- och hälsovårdsfrågor. Situationen i Somalia har förbättrats på senare år och en del somalier har återvänt till sitt hemland.
– Privata universitet har vuxit upp som svampar ur jorden och två universitet med hälsoutbildningar i varje delstat i Somalia har valts ut för att delta i projektet. Där hjälper vi till att bygga upp utbildnings- och forskningskapacitet. Vårt problem är att pengarna är slut och satsningen kan tvingas läggas ner.
Kan ni göra skillnad?
– Om vi utbildar ett tjugotal personer i Somalia kan de i sin tur utbilda en rad andra. Nu är det kris och det krävs akuta insatser men på lång sikt måste institutioner som hälso- och sjukvård byggas upp i landet.