Det var i mitten maj som arbetssituationen för ungdomsroteln vid polisen i Uppsala anmäldes till Arbetsmiljöverket. Anmälan från huvudskyddsombudet Cecilia Berlin pekar på en rad brister. Bland annat hög arbetsbelastning, att anställda inte ges möjlighet till återhämtning och att medarbetare som slutar inte ersätts.
– Det finns en stor risk för ohälsa. Vi är på bristningsgränsen, säger Cecilia Berlin.
Enligt huvudskyddsombudet har det "hänt en del i Uppsala" som gjort att ungdomsutredarna fått utreda grövre brott, vilket ökar belastningen på dem. I slutet av november begärde hon åtgärder från arbetsgivaren att se över det systematiska arbetsmiljöarbetet och fick då ett "helt okej" svar från dåvarande lokalpolisområdeschef Jan Håkansson.
Vid ett avstämningsmöte i början av januari hade dock förutsättningarna förändrats och ett beslut om ersättningsrekryteringsstopp försvårade åtgärderna för att förbättra arbetsmiljön. I mars inleddes en ny dialog med polisledningen, den här gången med JalePoljarevius, lokalpolisområdeschef. Där menar Cecilia Berlin att han inte kunnat ge svar på hur belastningen ska minska, och att bördan fortsätter växa.
– Flera är överbelastade, har svårt att sova och det finns tecken på psykisk ohälsa, säger Cecilia Berlin och fortsätter:
– Det måste till mer resurser på golvet.
Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ska Jale Poljarevius varken ha svarat på huvudskyddsombudets begäran eller gett någon återkoppling.
En bild som dock inte delas av Jale Poljarevius. Han menar tvärtom att polisen jobbat runt ersättningsrekryteringsstoppen för att tillsätta ny personal till ungdomsroteln samt flyttat över personal från andra grupper.
– Vi har utbildat gruppchefen i arbetsmiljöhantering och sedan slutet av april har vi en arbetsgrupp som ser över hur vi kan hantera ärenden innan de skickas över till ungdomsroteln. Nationellt kommer man att satsa på utredare och därifrån vill vi ha någon till ungdomsroteln, säger Jale Poljarevius och fortsätter:
– Jag delar absolut inte bilden av att vi helt struntar i de som jobbar i ungdomsroteln. Om ärendet tas hela vägen till Arbetsmiljödomstolen så kommer jag peka på samma åtgärder som jag pekat på här.
Cecilia Berlin medger att vissa åtgärder har tagits. Men att det inte är tillräckligt.
– Överlag så behövs det mer personal då ungdomsroteln inte är en fulltalig grupp utifrån hur det är tänkt. Man har löst det med personal från andra delar av polisorganisationen. Men tar man från en grupp så blir det mindre där så problemet går runt. Så länge man inte blir fler på riktigt så kommer problemen inte försvinna, säger hon.