Varnar för farliga ämnen i tatueringsfärger

Vid Läkemedelsverkets granskning av tatueringsfärger visade sig en tredjedel av de kontrollerade färgerna innehålla förbjudna ämnen. Läkemedelsverket ser allvarligt på situationen.

Läkemedelsverket: "Vet inte hur ämnen påverkar på sikt."

Läkemedelsverket: "Vet inte hur ämnen påverkar på sikt."

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-06-21 07:00

Det är 34 olika färger för tatuering och permanent makeup som testats och tolv innehöll förbjudna ämnen som misstänks vara såväl cancerframkallande som skadliga för reproduktionsförmågan. Dessa ämnen kan dessutom skada arvsmassan och vara allergiframkallande. I färgerna hittades även förhöjda halter av föroreningar som arsenik och bly. Många av produkterna hade därtill märkningsbrister. Det rör sig om avsaknad av varningstexter, sterilmärkning och tillverkningspartiets nummer. De färger som visade sig innehålla förbjudna ämnen har plockats bort från marknaden, men för de kunder som fått färgen injicerad finns inte mycket att göra. Magnus Crona, Läkemedelsverkets utredare, menar att det saknas forskning på området. Han skulle gärna se långtidsstudier av tatueringarnas kemiska effekter.

– Vi vet egentligen inte hur de här ämnena påverkar på lång sikt, det kan ta 20 år innan man märker några reaktioner. Att en tatuering bleknar kan bero på att tatueringarnas pigment bryts ner av solljus och tappar sin färg eller transporteras vidare från huden. Forskning har visat att lymfkörtlarna nära tatueringar blir svarta, säger han.

– Vi vill inte skrämma upp privatpersoner, men om man upplever problem är det viktigt att kontakta sjukvården.

Tatuerare och försäljare av tatueringsfärg är skyldiga att kontrollera att de färger de säljer eller använder inte innehåller otillåtna ämnen.

– Det räcker inte med att lita på det som färgleverantören säger. Det handlar om att skaffa kunskap och jämföra med reglerna, säger Magnus Crona.

Han har förståelse för att det kan vara krångligt att sätta sig in i lagstiftningen.

– Det tar ju tid. Men det finns möjlighet att ta hjälp av konsulter eller att kontakta Läkemedelsverket för att få rådgivning. Många verksamma kunde bli bättre på att göra de här kontrollerna, säger han.

Runt 2 100 färger finns registrerade i nuläget. Läkemedelsverket har dock inga planer på att införa förhandskontroll av tatueringsfärger.

– Vi har inte möjlighet att kontrollera varje ny färg, säger Magnus Crona.

De testade färgerna har valts ut baserat på de olika företag som säljer färg för tatuering och permanent makeup till Sverige. De 34 testade färgerna kommer alltså från olika tillverkare.

– Det finns en kvalitetsskillnad. Många färger säljs billigt på internet, men om färgerna ska tillverkas på ett bra sätt ställs större krav på tillverkaren och det leder till att slutprodukten blir dyrare, säger Magnus Crona.

Han uppmanar den som vill tatuera sig till att tänka efter före:

– Det finns inga lätta sätt att ta bort tatueringar, så välj motiv med omsorg.

Att använda laser för att ta bort tatueringar har sina risker, enligt Magnus Crona.

– Lasern slår sönder färgpigmenten, men bara för att tatueringen inte syns betyder det inte att färgen har försvunnit. Den finns kvar och kan i stället transporteras vidare till andra delar av kroppen, säger han.

– När molekylerna slås sönder kan det bildas något som är ännu värre.

Läkemedelsverket har fortsatta planer på kontroll av tatueringsfärger. Under hösten 2018 ska färgernas sterilitet kontrolleras.

– Det handlar om att säkerställa att det inte finns bakterier eller svampar i färgen, säger Magnus Crona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!