Värna relationen med din tonåring

Att vara tonårsförälder är ett stormigt äventyr: en fantastisk berg-och-dalbana av upplevelser och utmaningar. Som vuxen gäller det att stå stadigt i stormens öga.

Foto:

Uppsala2015-08-30 08:55

Kanske kommer du ihåg hur det var att vara tonåring. Vissa dagar kändes det som om du ägde världen, andra dagar kändes det nattsvart. Så är det även i dag. Att gå från att vara barn till vuxen är en svår, men spännande, övergång. Även för föräldrarna.

– Det går ju inte att ge en manual för hur man är den bästa tonårsföräldern eftersom vi alla är individer. Vissa har striktare regler, andra mer "frihet under ansvar". Du som förälder måste känna efter, vara autentisk och göra det som passar er familj, säger Jenny Jägerfeld, legitimerad psykolog, författare och föredragshållare.

Som föräldrar vill vi ju skydda våra barn från allt ont som finns där ute, och samtidigt se till att de växer upp till ansvarstagande, kapabla och trygga vuxna. För att det ska kunna ske behöver vi släppa taget successivt. Tonåringens hjärna är inte helt färdigutvecklad. Först i 25-årsåldern klarar den att värdera risker och göra konsekvensbedömningar fullt ut. Så även om du tar ett steg tillbaka och bara finns i periferin är en sak helt klar: du, din kärlek och din erfarenhet behövs.

Under tonåren lockar världen utanför familjen allt mer, och det är precis så det ska vara. Från och med nu kommer ert sätt att umgås att se annorlunda ut. Du har inte kontroll på samma sätt som tidigare, samtidigt som du känner oro och vill veta att allt är okej.

– Försök att skapa positiva ytor med barnen. Tillfällen där ni umgås utan förväntningar på att ni ska prata, då ni gör saker tillsammans. Då kan samtalen komma av sig själva, säger Jenny Jägerfeld.

Eller så sitter ni bara tysta. Och det är bra det också. Huvudsaken är att ditt barn vet att du finns där och lyssnar om det behövs.

Om man tror att ens barn mår dåligt av något, men inte vill eller kan uttrycka det, har Jenny Jägerfeld ett knep: ge ett exempel från din egen uppväxt eller närhet, som "jag vet ju inte alls hur det är för dig, men Nisses son var med om exakt samma sak och han reagerade så här och så här".

– Det kan öppna för ett samtal då barnet har möjlighet att säga "nej, så är det inte alls för mig" eller "så känner jag också", säger Jenny Jägerfeld.

Andra föräldrar

Att tjuvkika i dagböcker, mejl eller mobiltelefoner är aldrig ett bra alternativ. Du bryter ett förtroende, det är lätt att missförstå det som står där och - eftersom du gjort något du inte får - blir det svårt att följa upp informationen.

Det är bättre att prata i|hop sig med andra föräldrar för att få lite koll på vad som händer.

– Dessutom brukar det fungera att tillsammans med sitt barn hitta lösningen på ett problem. Säg att "jag har märkt att... för mig känns det så här" eller "hur tycker du att vi ska göra?", säger Jenny Jägerfeld.

Samtidigt behöver man som tonårsförälder inse att det inte går att kontrollera allt. Man måste acceptera att en ständig oro för barnen följer med föräldraskapet, framför allt i frigörelsefasen. Eller som Jenny Jägerfeld uttrycker det:

– Lämpa inte över din ångest på ditt barn. Du vill ju inte göra ditt barn rädd för själva livet. (TT)

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och författare till boken "Med känsla för barns självkänsla". Hon driver bloggen "En annan du".

Hur ska man som tonårsförälder hitta balansen mellan sitt eget behov av trygghet och barnets behov av att självständighet?

– Jag tror att vi föräldrar ska sträva efter att hitta en acceptans för att tonåringarna så småningom ger sig ut i världen på egen hand. Oro är för de flesta tonårsföräldrar ett obligatoriskt inslag i livet. Men det är inte det samma som kärlek. Fundera över om din oro är befogad. Gör en lista över dina observationer och tänk över om det finns grund för den. I så fall: agera. Ring andra föräldrar och stäm av med lärare. Prata med din tonåring om dina tankar, med utgångspunkt i de observationer du gjort. Finns oron mest i ditt eget huvud är det viktigt att du tar hand om den på något sätt eftersom den inte är gynnsam för er relation.

Hur ska jag få min tonåring att prata?

– Ta tillfället när det kommer! Klockan ett över en nattmacka kan vara det bästa tillfället, trots att du helst vill sova. Inse och acceptera att ni under en period får prata när tonåringen vill. Och när ni väl pratar: visa uppriktig nyfikenhet på ditt barns tankar och intressen. Sitt med framför Fifa-spelet och försök fatta tjusningen. Berätta om dig själv och sträva efter att verkligen lyssna för att förstå - utan att klandra eller moralisera. Om ditt barn berättar om något dumt det gjort, tacka för att barnet berättar. Tänk på att barn ofta ljuger när det upplever att sanningen inte är välkommen, så välkomna sanningen.

"Jag är ju så jävla easy going", "Hål i huvudet" och "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld.

Boktips för föräldrar:

"Tonåringar. Om livet med nästan vuxna barn" av Ingrid Gråberg och Jenny Klefbom.

"Men fatta då!: Tonåringar i familjen" av Jesper Juul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om