Tage Andersson kommer ner för Korsdragets trappa, stödd mot en käpp. Prapasiri Östlund möter honom, plockar genast fram kaffepannan och häller upp en mugg slät svart kaffe. Hon vet vad stammisarna vill ha.
Och Tage Andersson hör till de mest frekventa besökarna. Har han inte setts till på Korsdraget på ett tag ringer personalen för att försäkra sig om att han mår bra.
Han är 83 år, men för kompisarna är han ändå ”Lillpojken” eftersom han är yngst i gänget. För några år sedan var de en ständig kvartett som hade sitt ”eget” bord på Korsdragets fik.
– Jag bor ensam i en lägenhet, så kaffet smakar bättre här där jag har sällskap, säger han.
Korsdragets second hand-butik drivs sedan slutet av 1980-talet av Pingstkyrkan. Pengarna från försäljningen går till välgörande ändamål i Kongo-Kinshasa, Indien och Mozambique. Men lika mycket som Korsdraget är en affär, är det också en mötesplats. För många fyller det lilla fiket med den varma stämningen en viktig social funktion.
Personalen hamnar ofta här via arbetsförmedlingens arbetsträning.
För flera invandrare har arbetsplatsen fungerat som språkträning, genom handräckning lär de sig viktiga vardagsord.
– Det gör ingenting om man mår dåligt eller är ledsen någon dag, då kan man alltid sätta sig ner och prata med kollegorna, säger Anneli Jonsson.
Sven-Erik Hållinder har nyligen börjat hjälpa till på lagret eftersom han behövde lite sysselsättning. I dag röjer han för att få plats med en bäddsoffa som någon har skänkt.
– Det känns bra att få hjälpa andra, säger han.
När han går tillbaka till samlingsrummet möts han av sjungande röster. Personalen och stammisarna har dragit fram gitarren och stämt upp i ”Ju mer vi är tillsammans”.
Inga-Lill Trana, som ofta är här med grannarna och väninnorna Mary-Anne Ericsson och Anja Kujala, förklarar att spontansång inte är helt ovanligt på Korsdraget.
Annars kommer hon mest hit för böckernas skull.
– Jag har köpt säkert 100 stycken, sedan för jag tillbaka dem igen, säger hon.
Ewa Boman började arbetsträna på Korsdraget för två år sedan efter att hon fått bröstcancer. Hon var skeptisk till en början men nu vill hon bli kvar till pensionen.
– Att personalen kommer hit och fikar tillsammans på ledig tid är ett gott betyg på att vi trivs här, det är vår butik, säger hon.
SERVICE. Prapasiri Östlund vet exakt hur Tage Andersson vill ha sitt kaffe, och har hon glömt tomaten på mackan så säger han till.
foto: Tanja Lönnqvist
Varmt välkomnande på Korsdraget
Korsdragets second hand i Östhammar är ingen vanlig butik. Hit är alla välkomna in på en kopp kaffe och en pratstund.
Till Korsdragets second hand butik i Östhammar kommer många stammisar för att fika.
Foto: Tanja Lönnqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!