Varmt väder förlänger odlingssäsongen
Klimatförändringarna resulterar inte enbart i översvämningar och torka. En positiv följd av den globala uppvärmningen är längre odlingssäsonger - även om det kan bli svårt att odla potatis i Sverige om 100 år.
Rikare blomning, både hos träd och växter, följer i den globala uppvärmningens spår, säger Lotta Traede, Botaniska trädgården.
— Med en lång, vacker höst som den här gynnas blomningen nästkommande år. Växter och träd får längre tid på sig att anlägga blomknoppar, vilket är en fördel för odlare men en nackdel för till exempel pollenallergiker.
Längre odlingssäsong
Förändringen mot ett varmare klimat kommer att leda till att Sverige får en längre odlingssäsong, ungefär jämförbar med den i södra Tyskland eller Holland.
- Med en tillräcklig uppvärmning kommer vi att kunna skörda både 2 och 3 gånger, säger Lotta Traede, som tror att grödorna kommer att förändras i takt med att klimatet blir varmare.
— Det går kanske inte att odla samma saker som vi gör nu. Om det blir regniga somrar kan det bli problem för till exempel potatis, som tål fukt dåligt. Andra svenska växter behöver våra kalla vintrar eftersom deras livscykel är anpassad efter dem.
Också insektsforskarna har lagt märke till förändringar i klimatförändringens spår. Under de senaste 5 åren har flera biarter kommit in till Sverige som en följd av förändringarna, säger Börge Pettersson, forskare vid Centrum för biologisk mångfald.
Insekternas beteende styrs av temperaturen, och det varma höstvädret vädret kan göra att de kryper in för vintern senare än vanligt.
Fåglarna påverkas däremot inte av värmen utan styrs helt av ljuset. Ornitolog Martin Tjernberg säger att flyttfåglarna i stort sett håller tidtabellen, trots de senaste veckornas värme.
- Fast tranor kan stanna längre om vädret är fint. För en vecka sedan såg jag ett par tusen tranor i Hjälstaviken. De väntar på den första svaga nordliga vinden. Då lyfter de och drar söderut.
Ändrade förutsättningar för fåglar
Om klimatet fortsätter att förändras kommer också fåglarnas förutsättningar att bli annorlunda.
— Det är en lång process, men vi kommer att se förändringar. Jag är rädd för vad som kan hända med fåglarna i fjällen. När glaciärerna smälter om 50 år, och det börjar växa dvärgbjörk på kalfjället, kommer lappsparv, dubbelbeckasin och ljungpipare att minska drastiskt.
Också människor påverkas av det klara, vackra höstvädret, säger Bertil Jansson, chef vid psykiatridivisionen, Akademiska sjukhuset.
- Som läkare förutsätts jag ju vara strikt vetenskaplig, men jag tror faktiskt att varmt väder med sol gör att människor mår bra. Det gäller speciellt den här årstiden som annars brukar innehålla så mycket regn, mörker och rusk, säger Bertil Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!