Varmt badvatten kan vara farligt

Om du har öppna sår på kroppen och ett nedsatt immunförsvar ska du inte bada utomhus. Den bakterie som kan ge badsårsfeber växer till sig när badvattnet är över 20 grader, och på många håll i Uppsala län blir badvattnet nu varmare och varmare.

Uppsala2008-07-26 00:01
Badsårsfeber orsakas av så kallade vibriobakterier. Det är en naturlig bakterie, som alltid finns i sött och bräckt vatten. Men när det är varmt och har varit det i mer än en vecka, då växer bakterierna till sig rejält.

Badsårsfeber är en "ny" sjukdom som ingen talade om för några år sedan. Forskarna tror att den uppträder för att vårt klimat blivit varmare. Sedan år 2004 har knappt 50 personer fått badsårsfeber i Sverige, de flesta under sommaren 2006. I Uppsala upptäcktes ett fall förra året.

Om man har bensår eller ett annat öppet sår kan bakterien gå rakt in i huden och spridas. Däremot är det riskfritt att bada om man har sönderrivna myggbett, skrapsår eller skrapsår.
-Har man öppna sår och är äldre med ett sviktande immunförsvar, då ska man då vara försiktig med bad när det varit varmt i mer än en vecka, säger Bodil Arnung, smittsjuksköterska på landstinget i Uppsala.

UNT: Vilka symtom ger badsårsfeber?
-En lokal infektion runt såret och i värsta fall blodförgiftning. Om ett sår börjar vara sig när man har badat ska man söka vård, menar hon.

På vårdcentralen eller sjukhuset görs en bakterieodling från såret. Finner man vibriobakterier får patienten antibiotika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om