En norskproducerad oljeeldad panna som kopplas in i husets värmecentral ska göra jobbet när fjärrvärmen står stilla. Sven-Erik Olsson, drift- och underhållsansvarig, tänker sig att kunder som är i särskilt stort behov av att värmen hålls kommer att få nytta av pannan. Som äldreboenden eller universiteten som kan ha känsliga försök som inte tål temperaturväxlingar.
Pannans effekt är 103 kilowatt.
– Med full tank går den i 30 timmar, säger Sven-Erik Olsson, som uppskattar att kapaciteten räcker att hålla värme i motsvarande ett 30-tal villor om inte varmvattnet används samtidigt.
– Det som kostar mest effekt är tappvarmvattnet, konstaterar han.
Den största fördelen med anläggningen tillkommer förstås kunden, men även Vattenfalls personal blir vinnare eftersom man oftare kan planera in jobb och avstängningar till dagtid. Annars utförs dessa arbeten ofta på natten för att minska störningar för kunderna.
Utrustningen går också att använda när mark med tjäle tinas och ersätter då eldning med kol, som har nackdelen att det ryker.
– Den här tinar på ett betydligt smidigare sätt och minst lika effektivt.
Ytterligare ett användningsområde är vid montage av fjärrvärmeledningar, som måste värmas innan de svetsas ihop.
Varmt även när värmen är avstängd
Utkylda lokaler och enbart kallvatten är inte så trevligt. Nu ska Vattenfall testa utrustning som gör att exempelvis äldreboenden slipper den risken när fjärrvärmen måste stängas tillfälligt eller när fel uppstått.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!