Både i Götaland och Södra Svealand var detta den varmaste novembermånaden sedan SMHI:s mätningar startade år 1739.
– I Uppsala har man fått ett nytt värmerekord för november och hela månaden har varit varmare än vad som är normalt, säger SMHI:s meteorolog Marie Staerk.
Värmerekordet för november slogs med över en grad celsius. Det tidigare rekordet låg på 14,3 grader, som när det noterades den 12 november 1999 var den högsta temperaturen sedan mätningarna startade. Men i år sattes alltså en ny högstanivå, närmare bestämt den 2 november när det var 15,6 grader i Uppsala.
Den kallaste novemberdagen som uppmätts inträffade år 1882 och då var det –23,6 grader ute. Den kallaste dagen i år inföll den 21 november då det blev –2,8 grader kallt.
– Allmänt kan man säga att det var väldigt milt i november, säger Marie Staerk.
Medeltemperaturen var i år 5,9 grader, vilket tangerar det högsta medelvärdet för månaden som ligger på 6,0 grader och är från 2000. Som kallast var det 1774 när det var i snitt –6,3 grader.
Månaden har även bjudit på mindre regn än vanligt. Sammanlagt föll 33,2 millimeter i år, att jämföra med snittet på 48,0 millimeter. Båda är långt från regnrekordet som inträffade år 2000 – då föll det 124,4 millimeter regn under månaden.
Många Uppsalabor gladdes kanske åt den första snön som föll den 19 november. Men på grund av det milda vädret smälte den snabbt bort igen. Nu är dock mer snö på ingång, enligt Marie Staerk.
– Under torsdag kväll och natten till fredag får vi in ett omfattande nederbördsområde. Det ser ut som det kan bli en del blöt snö för Uppsalas del. Det kommer också vara plusgrader vilket innebär att snön inte kommer att stanna på marken särskilt länge, säger hon.
Uppsala saknar mätstation för antal soltimmar. Marie Staerk tittar istället på Stockholms soltimmar under november. De ger stöd för den som känner att november varit ovanligt grå i år.
– Stockholm har haft 43,8 soltimmar under månaden. Det normala ligger på 54 timmar, vilket innebär att det varit molnigare än vanligt, säger hon.
Samtidigt får vi leva med allt mindre dagsljus under dagarna. Den 1 november gick solen upp 07.10 och ner 15.50. Den sista november varade mörkret två timmar längre, med soluppgång 8.20 och solnedgång 14.50. Först efter vintersolståndet, som infaller den 21 december, går vi mot ljusare tider.