Värmen sätter fart på kylig konsumtion
Slöa i solgasset? Konsumerar gör vi ändå och det ska kyla ordentligt, både inifrån och utanpå. Fläktar, luftkonditionering eller en egen liten pool på tomten, stora lass av glass, kall färdigmat och dricka, dricka, dricka.
Foto: Dick Pettersson
— Fläktar, kylanläggningar och air conditioning-maskiner har vi sålt något enormt av, och mycket bad, små hemmapooler, bekräftar också butikschefen för Uppsalas Clas Ohlson, Magnus Mejersten.
Kall mat säljer
Vad äter vi då, i den fladdrande luften vid bordsfläkten? På de stora livsmedelsbutikerna i staden har allt som är kallt sålt bra. Färdiga sallader och mackor, över huvud taget färdigmat, som man slipper stå över spisen för att äta, grönsaker, glass och mineralvatten säljs i stora mängder.
För vi dricker i värmen, men inte vad som helst: öl, vitt lådvin och rosévin gör vi av med men skippar de starkare spritprodukterna. Systembolaget ökade sin försäljning med 13,5 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Vackert väder och VM är bolagets egna förklaringar. I Svavagallerian jobbar Margita Pettersson med att plocka upp lådor på de halvtomma hyllorna för vitt vin. Hon berättar att mousserande, pärlande drycker är populära i värmen, liksom färdigblandade drinkar.
— Jag har varit ledig ett tag nu, men rosévin gick mycket innan jag gick på semester, säger hon och visar hyllor där två av tre sorter är slutsålda.
Mikael Lilja från Rasbo ber om tips på just gott rosévin. Det är egentligen bara så här på sommaren han dricker det (och mängder av cola).
— Jag vill ha något törstsläckande och om man vill ha något till grillat, till exempel, och inte gillar vitt så mycket är rosé perfekt, säger han.
Uteserveringarna säljer öl
Nog är en varm sommar len mot nerverna också för stadens bryggare?
— Somrarna generellt ändrar förutsättningarna för bryggerinäringen. Från de traditionella pubarna flyttas mycket konsumtion ut till skärgårdsställen och uteserveringar. Om de säljer mycket öl gör vi det också och i år har de gått bra, säger Johan Andersson på Slottskällan.
150 liter glass
Glasstillverkningen på Landings konditori går för högtryck. En riktigt bra, lagom varm vecka kan glassmakaren Jens Dinges sälja 150 liter.
— Men det får inte vara för varmt heller, för då är det inget folk i stan. Vårarna är nog faktiskt allra bäst för glassförsäljningen, då är människor som mest sugna, säger han.
Jättarna på området har dock sin bästa tid nu. Långa perioder med stark värme har till och med lett till glassbrist på vissa håll i landet.
— Ofta brukar särskilt impulsköpen av enstaka glassar öka med värmen. Men i år när det är varmt så länge har också familjepacken för matvarubutikerna gått väldigt bra, säger Ulf Tyrén på GB Glass.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!