Värmen lovar gott kräftfiske

Det varma vädret gör att det tycks bli ovanligt gott om kräftor i länets vattendrag i år. Ett undantag är Fyrisån, där beståndet av signalkräftor minskar kraftigt.

Uppsala2006-07-17 10:42
Kräftexperten Tommy Odelström, bosatt i Alunda och verksam vid Mälardalens högskola, bygger sin prognos bland annat på en inventering i norra Mälaren första veckan i juli.
- Det vi kunde konstatera var att rommen kläckts ovanligt tidigt i år, förmodligen redan kring midsommar. Det var väldigt mycket nykläckta yngel vattnet, säger kräftexperten.
Årets kräftyngel blir visserligen inte mogna för kastrullen förrän om fyra till fem år. Men redan i år finns det skäl att vänta sig goda fångster, säger Tommy Odelström.
- I och med att rommen kläckts tidigt kan honorna börja ömsa skal tidigare. Det betyder att de har hunnit få hårt skal redan till första veckan i augusti. Annars brukar man mest fånga hannar under den första tiden.

I Uppländska vatten dominerar signalkräftan, även om det på sina håll fortfarande går att fiska den inhemska flodkräftan.Tommy Odelström är kallsinnig till den senaste tidens larmbudskap om att även bestånden av signalkräfta skulle var a hotade av kräftpest.
- Signalkräftan har ökat kraftigt under 2000-talet. När bestånden blir tätare blir stressnivån högre och känsligheten för sjukdomar ökar. Det är helt naturligt.
Ett vatten drag där signalkräftorna är på väg ner är Fyrisån. För bara fyra, fem år sedan fanns de små leddjuren i rikliga mängder längs hela sträckan mellan Kvarnfallet och Storvreta , berättar Anders Larsson, vd för Fyrisåns vattenförbund. Men de senaste årens rapporter vittnar om rejäl nedgång .
- Det verkar som beståndet håller på att dö ut. En markägare uppskattade att beståndet minskat med 90 procent de senaste tre åren.
Exakt varför kräftorna minskar i Fyrisån minskar är oklart. En teori är att kräftornas livsmiljö försvinner när man rensar bort vattenvegetationen . En annat skäl kan enligt Anders Larsson vara att folk i oförstånd planterar ut kräftor i ån och därmed sprider sjukdomar. Han berättar att man på senare tid funnit tecken på virusangrepp hos kräftor från Fyrisån.
- Jag uppmanar folk att aldrig flytta kräftor mellan vattendrag. Annars får vi aldrig ett livskraftigt kräftbestånd i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om